Yoga meditatie weekend 3 dagen

Maak optimaal gebruik van je weekend met onze stilte retraites vol yoga, meditatie en bewustzijn. Kom uit je hoofd en ervaar leven in het hier en nu. Prachtige locatie voor een diepgaand stilte weekend in de natuur. Voor iedereen toegankelijk, ongeacht je ervaring met yoga, meditatie en mindfulness. Een weekend om inzicht, rust en liefde in jezelf te vinden!

stilte retraite olst uitzicht

Start vrijdag 14 uur, eindigt zondag 14.30 uur. Kosten: 320 euro (inclusief alles: btw, overnachtingen, onbeperkt eten, yoga en meditatie, individuele begeleiding)

Stilte Retraite Olst Nederland

Je leert veel over yoga en meditatie onder begeleiding van ervaren, liefdevolle leraren. Je leert genoeg om in je dagelijks leven zelf met mediteren en yoga verder te gaan en gezonder en gelukkiger te leven.

stilte retraite yoga meditatie lesruimte

De retraite is voor iedereen toegankelijk, of je nu veel of helemaal geen ervaring hebt. De retraite biedt de kans om even uit je gewone leven te stappen en in de natuur tot meer rust en inzicht te komen.

Yoga en meditatie in Nederland

Programma weekend retraite

Vrijdag (dag 1)
14 uur: persoonlijke ontvangst
14.30-15.30: introductie, korte meditatie, start stilte
16.30-17.30: eerste yogales (hatha)
17.30-18.30: eerste meditatieles
19: gezond avondeten (vegetarisch/veganistisch)
Avond: vrij / individuele begeleiding / rust

Zaterdag (dag 2)
7-8 uur: meditatie
8-9: yoga (hatha / vinyasa)
9-10.30: ontbijt en rust
10.30-12: theorie: essentie van yoga, meditatie en ontwaken (audio Michiel)
12.30-15.30: lunch en rust / individuele begeleiding / vrij
15.30-17: yoga (yin, pranayama ademhalingsoefeningen, ontspanning)
17-18: meditatie
19: gezond avondeten (vegetarisch/veganistisch)
Avond: vrij / individuele begeleiding / rust
20.30-21: meditatie (optioneel)

Zondag (dag 3)
7-8 uur: meditatie
8-9: yoga (hatha / vinyasa)
9-10.30: ontbijt en rust
10.30-12: theorie: yoga, meditatie en ontwaken (audio Michiel)
12-13: einde stilte / lunch
12-14: individuele begeleiding / napraten (optioneel) / schoonmaak
14-14.30: meditatie (optioneel), vertrek

Meditatie midweek Yoga midweek

Yoga en Meditatie

Iedereen kan yoga en meditatie beoefenen, ongeacht fitheid of leeftijd. Je leert je lichaam en geest kennen en voelt je fysiek en mentaal beter, gezonder en meer ontspannen.

De begeleiders zijn getraind in verschillende yogastijlen (zoals Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Iyengar en Yin yoga). We passen de yoga aan op wat je nodig hebt.

Je leert zelf mediteren met de meest fundamentele meditatietechnieken, waaronder mindfulness, Boeddhistische meditatie als zen en vipassana, loopmeditatie en ademhalings- en ontspanningsoefeningen uit de yoga traditie.

Geen ‘zweverige’ meditaties maar bewustwording waar je veel aan hebt in je dagelijks leven. Iedereen kan leren mediteren! Meer over yoga en meditatie.

Yoga binnen

Bewuster leven

In het weekend ervaar je hoe het is om in stilte met je aandacht meer in het hier en nu te zijn, en minder in je gedachten. Je bent bewuster van wat je ervaart en kunt meer genieten van de schoonheid in het leven.

Je bent bewuster van gewoontepatronen en merkt beter op hoe je lichaam en geest op dingen reageren. Vaak is dat niet op de manier die je het meest gelukkig maakt, maar onbewust vanuit diep ingesleten gewoonten, angsten en ideeën.

Maar meer bewustzijn van het hier en nu brengt enorme vrijheid. Waar je eerst geen keuze leek te hebben, blijkt dat je ook anders kan reageren op wat het leven je hier en nu ook brengt. Vrijer van je gewoontepatronen, wijzer en liefdevoller.

bewuster leven midweek retraite

Uit je hoofd en in het Nu

De meeste mensen leven vooral in hun hoofd en zijn maar weinig aanwezig in de echte werkelijkheid hier en nu. Het overgrote deel van hun aandacht gaat naar hun gedachten, de stem in hun hoofd die onophoudelijk commentaar geeft, oordeelt en analyseert. Ze kunnen niet meer ophouden met in zichzelf praten. Ze zijn verslaafd aan nadenken.

Zelfs als het tijd is om te rusten, blijven we misschien piekeren over verleden of toekomst. We creëren een hoop onnodige spanning, angst, zorgen, stress, frustratie en pijn voor onszelf en anderen. Vaak gebeurt dit onbewust, en beseffen we niet eens dat we vastzitten in de verhalen van onze geest.

We kunnen zó opgaan in dit compulsief denken, dat we onze gedachten verwarren voor de werkelijkheid. Ons perspectief op de het leven raakt vertroebelt door onnodige meningen, oordelen en dualistische illusies over een ‘ik’ die los staat van ‘de wereld’.

We weten niet dat we ook kunnen leren ons denkende brein zinvol te gebruiken zonder erdoor beheerst te worden. We kunnen een vredige geest ontwikkelen die helder kan nadenken wanneer nodig, maar die ook in staat is om open en liefdevol het leven waar te nemen en te omarmen.

Stilte retraites Nederland Yoga Meditatie

Vrede en rust in jezelf

Met yoga en meditatie maken we onze geest onze beste vriend in plaats van een vijand.

Door je geest te observeren zal hij kalmeren. Als je blijft oefenen, leer je om je aandacht niet steeds weer in onnodige gedachten en oordelen te verliezen.

Je leeft bewuster, kalmer, wijzer en liefdevoller. Je ziet hoe vrede en rust alleen ontstaan als je volledig open bent voor het moment, in plaats van ermee te vechten of ervan te vluchten. We kunnen helder nadenken wanneer nodig, maar ook stoppen met denken en ons verwonderen over de schoonheid om ons heen.

Wanneer je geest kalmeert ontdek je een altijd toegankelijke innerlijke vrede. Voorbij je gedachten, voorbij oordelen en de ik-illusie van het ego. Een directe open ervaring van bewustzijn die meestal verborgen bleef.

Voorbij het ego

Als we minder in onze gedachten zijn, zijn we meer aanwezig in het werkelijke leven. Door ons open te stellen voor het hier en nu, ervaren we een innerlijke vrede die niet afhangt van omstandigheden in ons leven.

Voorbij de denkende onderscheidende geest ervaren we onze diepste essentie, de eenheid van alle dingen. Het beperkende ik-idee van ego verdwijnt en we kunnen het wonder waarderen dat zich altijd en overal in en om ons manifesteert. We vinden meer mildheid, mededogen en zingeving in alles wat we doen. We leven vrij van op ego-illusies gebaseerde angsten en zorgen. Vrij van het gevoel afgesneden te zijn van de natuur om ons heen.

Wat we leren is niet gelimiteerd tot een specifieke traditie. De werkelijkheid, onze eigen natuur, kan niet worden geleerd maar moeten we zelf ervaren, hier en nu. We richten ons op wat waar is voor elk mens, de directe, pure ervaring van de werkelijkheid, en hoe dit ook praktisch toepasbaar is in ons moderne dagelijks leven. We halen veel inspiratie uit oude tradities als Boeddhisme, Zen, Taoïsme en Yoga, maar net zo veel uit de moderne wetenschap.

Meditatie midweek retraite

Ervaren begeleiders

Als deelnemer in de retraite krijg je ruimschoots begeleiding van verschillende ervaren meditatie- en yogaleraren. Naast de lessen in yoga en meditatie is er een dagelijkse theorieles over yoga, meditatie en ‘spiritueel ontwaken’. Daar hoor je over de essentie van yoga, meditatie en oosterse filosofie en hoe je zelf in je dagelijks leven meer vrede en mededogen kunt ontwikkelen.

Het is mogelijk om tijdens het weekend individueel met de begeleiders vragen en thema’s bespreken. We kunnen je adviseren over yoga of meditatie, en over manieren om hiermee je dagelijks leven bewuster en prettiger te maken. Misschien heb je bijvoorbeeld fysieke klachten, stress, compulsieve piekergedachten, angsten, schuldgevoelens, of wil je weer meer genieten van de ‘kleine’ dingen in het leven.

Een retraite kan je leven veranderen. Neem wat je in de retraite leert mee naar huis en breng meer vrede en liefde de wereld in!

Stilte retraites over ons

Stilte Retraite

Het retraite weekend vindt grotendeels in stilte plaats. Deelnemers spreken niet met elkaar, behalve bij aanvang van de retraite en eventueel kort voor vertrek. De begeleiders zijn wel het hele weekend beschikbaar om mee te praten en advies te vragen als je wilt.

De stilte voorkomt afleiding. Het helpt om bewuster van jezelf te blijven en gewoontepatronen op te merken. Ook kan niet praten helpen om een innerlijke rust en stilte van je geest te ervaren.

Retraitelocatie binnen

Samen gezond koken op prachtige locatie in natuur

Je verblijft in een comfortabel ruim retraitecentrum in de natuur nabij Olst en Deventer in Overijssel. Er is een mooie lesruimte. Bij goed weer doen we de lessen buiten met een weids uitzicht op de omringende natuur. Je kunt zelf te voet of fiets de prachtige omgeving verkennen.

Deelnemers delen een slaapkamer en badkamer met een andere deelnemer. Er zijn ook enkele eenpersoonskamers met gedeelde badkamer (toeslag 65 euro). Deelnemers helpen een keer met de afwas, koken en schoonmaken. Op deze manier kunnen we de kosten laag houden waardoor de retraites voor meer mensen toegankelijk zijn.

Alle maaltijden zijn gezond, vegetarisch, vegan-friendly en waar mogelijk biologisch. Buiten de drie maaltijden om kan iedereen zichzelf volop helpen aan eten, drinken en gezonde snacks.

Stilte Retraites in Olst
Retraite Slaapkamer

Kosten Weekend Retraite

Kosten 320 euro, inclusief alles (btw, overnachtingen, yoga en meditatie, onbeperkt eten en drinken, individuele begeleiding).
(Vraag om korting als de kosten een belemmering zijn.)

Kies hier een weekend retraite

Reserveer hier, slechts 16 plekken per retraite!

Uitzicht Yoga Meditatie

Heb je nog vragen?

Neem contact op of kijk hieronder:

Meer over onze retraite locatie
5 inhoudelijke vragen over de retraites
5 praktische vragen over de retraites
Over de begeleiders
Reacties
van deelnemers
Yoga meditatie midweek retraite

Michiel Drost Carolien Sijberden