Yoga en meditatie weekend (3 dagen)

Maak optimaal gebruik van je weekend met onze stilte retraite vol yoga, meditatie en bewustzijn. Ervaar leven in het hier en nu tijdens deze diepgaande retraite in de natuur. Ga er even helemaal tussenuit en leer gezonder en gelukkiger leven. Een ideale introductie tot mindfulness en yoga of een boost aan je beoefening. Een yogaweekend en meditatieweekend in één.
Maximaal 16 deelnemers. Start vrijdag 14 uur, eindigt zondag 14 uur. Kosten: 320 euro (incl. alles: btw, overnachtingen, alle maaltijden en yoga- en meditatielessen).

Je leert veel over yoga, meditatie en jezelf. Genoeg om in het dagelijks leven te bijven oefenen. De retraites zijn kleinschalig en voor iedereen toegankelijk, of je nu veel of geen ervaring hebt. Ze bieden de kans om op een andere manier naar je leven te kijken, te ontspannen en innerlijke vrede te ontdekken. De retraite loopt van vrijdag- tot zondagmiddag onder begeleiding van ervaren leraren.

Yoga en meditatie in Nederland

Programma van de weekendretraite:

Vrijdag (dag 1)
14: persoonlijke ontvangst
14.30-15.30: uitleg en introductie met de groep, start in acht nemen stilte
16.30-17.30: eerste yogales  en ontspanningsoefeningen
17.30-18.30: eerste begeleide groepsmeditatie
19: gezonde vegetarische/veganistische avondmaaltijd
Avond: vrij, ontspanning

 

Zaterdag (dag 2)
7-8: meditatie en pranayama ademhalingstechnieken
8-9: yoga
9-10.30: ontbijt en rust
10.30-12: theorieles; de betekenis van yoga, meditatie en verlichting (audio opname Michiel)
12.30-15.30: gezonde lunch en rust, vrij
12-13: individuele begeleiding (indien gewenst)
15.30-17: yoga en ontspanningsoefeningen
17-18: meditatie
18.30-19: individuele begeleiding (indien gewenst)
19: gezonde vegetarische/veganistische avondmaaltijd
20.30-20.50: meditatie (optioneel)
Avond: vrij, ontspanning

 

Zondag (dag 3)
7-8: meditatie
8-9: yoga
9-10.30: ontbijt, rust / vrij.
10.30-12: theorieles; de betekenis van yoga, meditatie en verlichting (audio opname Michiel), einde in acht nemen stilte
12-13: individuele begeleiding (indien gewenst)
12-14: gezonde lunch, gezamenlijke eindschoonmaak, napraten (optioneel)
14-15: vertrek

Gezond eten tijdens de weekend retraites

Yoga en Meditatie

Iedereen kan yoga en meditatie beoefenen, ongeacht fitheid of leeftijd, en we hebben er allemaal veel aan. Je leert je lichaam en geest kennen en voelt je simpelweg beter, gezonder en minder gespannen. Voor zover het weer het toelaat, zijn de lessen buiten in de natuur.

We gebruiken een grote variatie aan yogastijlen. We bekijken wat je nodig hebt en passen de yoga daarop aan. De leraren zijn getraind in Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Sivananda, Iyengar en Yin yoga, in traditionele yoga filosofie en moderne yoga anatomie.

Je leert zelf mediteren met de meest fundamentele meditatie technieken, waaronder mindfulness, Boeddhistische meditaties als zen en vipassana, staande en lopende meditaties en ademhalings- en ontspanningsoefeningen uit de yoga traditie. Geen ‘zweverige’ meditaties maar bewustwording waar je veel aan hebt in je echte dagelijks leven. Iedereen kan het leren: meditatie is niet altijd makkelijk, maar ook zeker niet ingewikkeld! Meer over yoga en meditatie

Meditatieweek en Yogaweek

Meer bewustzijn

In het weekend ervaar je om in stilte volledig in het hier en nu aanwezig te zijn. Je eigen gewoonten en patronen komen dan helder naar voren. Je onderzoekt hoe je normaal gesproken omgaat met het leven, hoe je lichaam en geest op dingen reageren. Vaak is dat onbewust vanuit diep ingesleten gewoonten, angsten en ideeën, en niet op de manier die je het meest gelukkig maakt. Maar je nieuwe bewustzijn brengt enorme vrijheid. Waar je eerst geen keus leek te hebben, blijkt nu dat je ook anders kan reageren. Vrijer van je oude gewoontepatronen, open om te waarderen wat het leven je hier en nu brengt.

Nieuw Perspectief

Doorgaans gaat het overgrote deel van onze aandacht naar ons compulsief nadenken. De eeuwige stem in je hoofd die op alles commentaar geeft. We gaan zó op in ons denken, dat we onze gedachten voor ‘de waarheid’ gaan aannemen. Onrealistische ideeën over ‘ik’, ‘mijn leven’ en ‘geluk’ beheersen ons perspectief op het leven. We creëren een hoop onnodige onrust en ellende voor onszelf en anderen. Dit is zo normaal geworden dat we niet beseffen dat we ook anders met onze gedachten kunnen omgaan en op een andere manier naar de wereld kunnen kijken.

 

Realistischer en gelukkiger

Door onszelf in yoga en meditatie te observeren kalmeert onze hyperactieve geest. Je leert om je aandacht niet steeds weer in gedachten te verliezen en ontdekt een altijd aanwezige innerlijke vrede en eenheid van al het leven, een dimensie van onze ervaring die meestal verborgen bleef. Met yoga en meditatie maken we het leven hier en nu onze vriend in plaats van onze vijand. Je leeft bewuster, kalmer en uiteindelijk gelukkiger. Je ziet hoe geluk alleen kan ontstaan als je volledig open bent voor het leven zoals het is, in plaats van ermee te vechten of ervan te vluchten. We kunnen helder en realistischer nadenken wanneer nodig, maar ook stoppen met denken en genieten van de schoonheid van de realiteit zoals die hier en nu is.

Ontspannen met yoga

Hulp op je pad

Deelnemers hebben elke dag uitvoerig de kans om inzichten en vragen met de leraren te bespreken. In de theorielessen en groepssessies gaan we in op de ware betekenis van yoga, meditatie en ‘spirituele verlichting’ en wat ons echt gelukkig maakt in het dagelijks leven. We helpen je om jezelf te helpen en vanuit je eigen ervaring tot zinvolle inzichten te komen.

Een retraite kan je leven veranderen. Wie dat wilt, kan individueel met de begeleiders bespreken hoe je wat je in het weekend leert kunt toepassen in je dagelijks leven. Kleine of grote concrete veranderingen die je welzijn en bewustzijn vergroten, met hulp van voor jou op maat gemaakte yoga en meditatie oefeningen. Misschien heb je bijvoorbeeld fysieke klachten waar je iets aan kunt doen. Misschien wil je beter leren omgaan met stress op je werk, met compulsieve piekergedachten, of wil je meer genieten van de ‘kleine’ dingen.

Om je doelstellingen ook echt te realizeren, kunnen we je desgewenst helpen om een uitvoerbaar plan van aanpak op te stellen voor als je weer thuis bent. Als je dat wilt, hebben we ook na de retraite contact om je zonodig opnieuw te assisteren. Neem wat je in de retraite leert mee naar huis en de wereld in!

Wat we leren is niet gelimiteerd tot een specifieke traditie. We richten ons op wat waar is voor elk mens. Wat we zelf kunnen beredeneren en meemaken en wat werkt in ons praktische moderne leven. We halen evenveel inspiratie uit tradities als (zen) boeddhisme, taoisme en yoga, als uit de moderne wetenschappelijke inzichten en de kunst. En bovenal uit de natuur en onze eigen ervaring.

retraite intensief stilte yoga meditatie

Stilte van niet praten

De retraite vindt grotendeels in stilte plaats. Deelnemers praten na de introductie en tot de laatste bijeenkomst van de retraite niet met elkaar. Dit voorkomt afleiding, helpt om uit je gewoontepatronen te komen en om een innerlijke stilte te ervaren. In stilte leren we elkaar ook op een bijzondere manier kennen, zonder het gebruikelijke vele spreken. De begeleiders zijn wel altijd beschikbaar om individueel mee te praten en tijdens de lessen is er meestal ruimte voor vragen.

 

Samen gezond koken in de natuur van zuid-Overijssel

Je verblijft in een ruim en comfortabel retraitecentrum in de Sallandse natuur even buiten het dorpje Olst, niet ver van Deventer. Waar mogelijk doen we de lessen buiten. Elke dag is er de mogelijkheid om zelf de gevarieerde groene omgeving te verkennen. Deelnemers delen slaapkamers en badkamers (er zijn ook enkele eenpersoonskamers met gedeelde badkamer beschikbaar voor een toeslag van 65 euro), doen hun eigen afwas en helpen een keer met koken en schoonmaken. Onze retraites zijn comfortabel maar geen ‘luxeretraites’. We leggen de nadruk op de innerlijke ervaring: de enige plek waar geluk te vinden is. Op deze manier kunnen we ook de kosten laag houden waardoor de retraites voor meer mensen toegankelijk zijn.

Alle maaltijden zijn niet alleen lekker maar ook gezond, vegetarisch, vegan-friendly en waar mogelijk biologisch. Buiten de drie maaltijden kan iedereen zichzelf gedurende de dag volop helpen aan drankjes of gezonde snacks.

Yoga in de buitenlucht

Overzicht data weekend retraites

Reserveer nu, slechts 16 plekken per retraite! (Klik hier)

Meer over de mooie locatie van de retraites 

Kosten 320 euro, inclusief alles (btw, 12 lesuren, een-op-een begeleiding, zes gezonde maaltijden, alle drankjes en tussendoortjes en toeristenbelasting). (Vraag om korting als je student bent of het niet kan betalen.)

Nog vragen? Neem contact op of kijk voor meer informatie:

5 inhoudelijke vragen over de retraites
5 praktische vragen over de retraites
Yoga meditatie midweek retraite: vind je innerlijke rust
Over de leraren
Reacties van deelnemers

Stilte Retraite Olst Nederland