Persbericht: ‘Verlichting is straks heel normaal’

‘Spirituele verlichting’ klinkt de meeste Nederlanders nu nog vreemd in de oren. Twee jonge yoga- en meditatieleraren zijn bezig om daar verandering in te brengen. ,,Over tien jaar is verlichting net zo gewoon als yoga nu is.”

Carolien Sijberden en Michiel Drost nemen elk jaar honderden Nederlanders mee in intensieve stilteretraites. Tijdens een weekend of midweek vol yoga, meditatie en introspectie, kunnen deelnemers een andere manier ontdekken om naar zichzelf en de wereld te kijken.

,,Steeds meer mensen zijn klaar voor een praktische moderne vorm van verlichting. We zijn zelf verbaasd over de interesse: jong en oud, mensen die het gevoel hebben dat er iets niet klopt aan hoe ze leven en dat het beter kan.”

Ondanks de grootse associaties die het woord oproept, is verlichting (of ‘spirituele ontwaking’) eigenlijk niet zo ingewikkeld, zegt Michiel. ,,Als we onszelf eenmaal beter begrijpen, zien we hoe logisch en voor de hand liggend dit nieuwe perspectief eigenlijk is. Ontwaken is een stuk nuchterder dan we meestal denken. Het is niet zweverig en zeker niet onmogelijk.”

De simpele essentie: word je bewust van het verschil tussen je gedachten en de realiteit. ,,Verlichting is het loslaten van je diepgewortelde overtuiging dat je gedachten de enige waarheid zijn. Pas dan leer je jezelf echt kennen, en pas dan kan je de wereld zien zoals die is, voorbij woorden en gedachten. Je stelt je open voor wat het leven je brengt en je kunt er daadwerkelijk van genieten.”

Ontwaking
Spirituele verlichting is zien dat we een zijn met de wereld

Yoga en meditatie zijn middelen om los te komen van onze ‘verslaving aan gedachten’, leren deelnemers in de retraites. ,,Langzaam bevrijden we onszelf van dat stemmetje in ons hoofd waar we meestal mee leven. Het is dit compulsieve nadenken dat ons de illusie geeft een eenzame ziel te zijn in een vijandige wereld.  We vergeten dat we uiteindelijk allemaal één zijn, en frustreren onszelf met onrealistische verlangens en angsten. Ontwaken is de eenheid in alles zien. Het leven gaat gewoon door, zoals altijd, maar vanuit een totaal ander perspectief. Vrij van het beperkende juk van je ego. Wijzer en gelukkiger.”

Voorheen werkte Carolien in de hedendaagse kunst en Michiel als journalist bij Nederlandse dagbladen. ,,We wilden altijd iets doen dat zou bijdragen aan de wereld. Het verspreiden van bewustzijn leek ons nu het meest noodzakelijke. Zolang mensen zichzelf niet echt leren kennen, blijven ze enorme onnodige ellende creëren voor zichzelf en anderen.”

De laatste jaren startten Carolien en Michiel internationale yoga- en meditatiescholen in Vietnam en Indonesie en begeleidden retraites in India. Ze introduceerden duizenden mensen van over de hele wereld tot yoga en meditatie. ,,Nederlanders zijn duidelijk skeptischer over spiritualiteit dan anderen. Maar een beetje skeptisch zijn is ook nodig. Pas als je echt kritisch en eerlijk kijkt naar jezelf, zie je dat hoe we nu met onze geest omgaan meestal totaal niet logisch is.”
Meer informatie: www.humanawakening.org

 

Neem contact op