Over Human Awakening

Onze stilte retraites worden begeleid door een team van deskundige en gepassioneerde yoga- en meditatieleraren. Bij elke retraite zijn drie begeleiders aanwezig. Zij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je retraite een leerzame, mooie en prettige ervaring wordt.

Human Awakening heeft als doel om bij te dragen aan een bewuste, gelukkige en harmonieuze wereld. We streven ernaar om zoveel mogelijk vrede en mededogen te verspreiden. Elk jaar zien zien we vele honderden enthousiaste deelnemers vrediger, liefdevoller en wijzer naar huis gaan.

Lees hier reacties op de stilte retraites
Neem contact op: contact@humanawakening.org

Carolien Sijberden

Carolien (1984) laat deelnemers in de retraites hun lichaam kennen en ontspannen tijdens haar yogalessen en meditaties. Buiten de retraites is ze het aanspreekpunt van Human Awakening.

Caroliens natuurlijke geduld, mildheid en rust zijn aanstekelijk. Met haar yogalessen werkt ze tegelijk naar een open lichaam en een open geest. Ze benadrukt een diep respect voor het lichaam en vraagt je om goed naar je lichaam te blijven luisteren zonder je ego een te grote rol te laten spelen.

Na een moeilijke periode in haar eigen leven, veranderden yoga en mindfulness volledig hoe Carolien in het leven staat. Sindsdien helpt ze met liefde anderen om deze technieken ook te gebruiken en mee te nemen in het dagelijks leven.

Ze laat deelnemers veel werken met de ademhaling als verbinding tussen lichaam en geest. Carolien geeft in haar yogalessen duidelijke instructies en suggesties die je helpen in de yogahoudingen en om bewuster te worden van je lichaam. Iedereen kan meedoen en leren van haar lessen, ongeacht fitheid of ervaring. Na een les zul je bewuster en vrediger verder gaan met je dag.

Carolien is getraind in zowel moderne Westerse als traditionele Indiase yoga stijlen. Ze begeleidt meditatie, yoga, ademhalings- en ontspanningsoefeningen op onze retraites. Ze coördineert ook het gezonde vegetarische menu voor deelnemers en is het centrale aanspreekpunt van Human Awakening.

Carolien woonde in Utrecht en Amsterdam en werkte voorheen in de hedendaagse kunst. Ze verbleef jaren in India, Vietnam en Indonesië, waar ze met Michiel yoga- en meditatiescholen oprichtte en haar liefde voor yoga en meditatie met duizenden mensen mocht delen. Met Michiel startte ze in 2015 Human Awakening. Sindsdien begeleidde ze meer dan 5000 Nederlanders in stilte retraites. Ze is moeder van Ella en Jacob.

Carolien Sijberden Yoga Retraites Human Awakening

Michiel Drost

Michiel (1983) moedigt deelnemers aan om met behulp van meditatie en yoga bewuster in het hier en nu te zijn, en op die manier meer te genieten en vrediger en liefdevoller te leven. Hij bespreekt in dagelijkse lezingen wat yoga, meditatie en ‘spirituele verlichting’ betekenen en hoe we zelf, ook hier in het Westen, kunnen ontwaken uit de ik-illusie van onze gedachten.

Michiel beoefende gedurende 20 jaar Boeddhisme, Taoïsme, Zen, Yoga en Non-dualiteit. Zijn zoektocht naar ‘ontwaken’ eindigde in 2015 in de niet-conceptuele, grenzeloze ervaring van de werkelijkheid, en het wegvallen van de dualistische ik-illusie.

Een perspectief dat elk mens kan hervinden wanneer het denken en zoeken onze geest niet langer beheersen. Een perspectief dat we hervinden wanneer we grijpende gedachten leren loslaten. Als we de werkelijkheid even niet tot concepten en verhalen reduceren, kunnen we moeiteloos rusten in een woordeloos, grenzeloos bewustzijn. We herkennen de boeddha-natuur in onszelf en in alle andere wezens, en worden bewust van de onderliggende eenheid van alle dingen. Voorbij de ego-illusie vinden we meer vrede en liefde, minder angst en haat.

In meditaties, yogalessen en lezingen probeert Michiel deze ervaring van eenheid en vrede toegankelijker te maken voor een breed publiek in de westerse wereld.

Hij moedigt je aan om innerlijke vrede te vinden door je steeds volledig open te stellen voor de werkelijkheid hier en nu, zonder daar woorden aan te hoeven geven. Hij helpt je om met mildheid naar jezelf en anderen te kijken. Hij wijst voorbij de conceptuele dualiteit en de onzekere ego-illusie, zodat we allemaal kunnen ontwaken en onvoorwaardelijk liefdevol kunnen leven. Zijn lessen zijn recht tot de kern maar ook praktisch en met humor. Verlichting blijkt een stuk minder ingewikkeld dan het lijkt en binnen handbereik.

Michiel reisde veel en gaf yoga- en meditatieles aan duizenden mensen over de hele wereld. Hij werkte jaren als journalist voor Nederlandse dagbladen. In 2015 verruilden Michiel en Carolien hun yoga- en meditatiescholen in Azië voor het oprichten van Human Awakening in Nederland. Sindsdien gingen meer dan 5000 Nederlanders bij hen in stilte retraite. Met Carolien zorgt Michiel voor hun kinderen, Ella en Jacob.

Michiel Drost Retraites Human Awakening Meditatie Yoga Verlichting

Gastleraren

 

Elma Keijzer

Elma (1992) geeft prachtige yogalessen en begeleidt meditaties bij een deel van de retraites van Human Awakening. Ze is tijdens die retraites ook aanwezig om deelnemers te ondersteunen waar nodig en de maaltijden te begeleiden.

Elma leeft authentiek, vol liefde en levensenergie. Haar yogalessen zijn meditatief, met veel focus op je lichaam en adem. ,,Alles is energie en alles is met elkaar verbonden. Yoga helpt om te verbinden met die energie en met ons lichaam en daarin vertrouwen te vinden.”

Een oogziekte zorgde ervoor dat Elma vanaf haar 17e een groot deel van haar gezichtsvermogen verloor. In haar lange zoektocht om hier acceptatie en vrede in te vinden, ontdekte ze meditatie en yoga. Ze besloot haar studie toegepaste psychologie niet af te maken maar haar hart te volgen. Ze verdiepte zich verder in yoga en maakte verre reizen en innerlijke reizen.

Op verzoek van Carolien en Michiel is ze als gastleraar twee retraites per maand aanwezig. ,,Soms zie je dat mensen in een retraite een enorme last van hun schouders laten afglijden. Prachtig en heel fijn om daaraan te mogen bijdragen.” Als ze niet bij Human Awakening is geeft ze yogales en Thaise yogamassages in Rotterdam en Haarlem.

Elma Keijzer Yoga Retraite

Joyce Gruben

Joyce (1986) neemt deelnemers mee in rustgevende en diepgaande yogalessen en meditaties. Als gastleraar is ze twee retraites per maand bij Human Awakening. Naast haar lessen helpt ze dan met het verzorgen van de vegetarische maaltijden en is ze altijd beschikbaar om vragen te beantwoorden en deelnemers verder te begeleiden.

Joyce is een bron van kalme energie, speelsheid en creativiteit. Meditatie en yoga hielpen haar om bewust en liefdevol te leven en vooral om dankbaar te zijn voor wat op haar pad komt: ,,Het leven is eigenlijk maar zo kort. Dus kun je beter genieten van het mooie, want op een dag is het er niet meer. Bewust zijn van vergankelijkheid en de koestering van het moment spelen hierbij een belangrijke rol.”

Met haar man en kind verruilde Joyce onlangs haar huis in Zutphen voor een caravan op een boerderij in België. Hier werkt ze op het land en als kunstenares. Ook organiseert ze (acro)yoga-workshops voor gezinnen en op basisscholen.

,,We hebben geleerd de focus op de regen los te laten en te kijken naar de zon en de regenboog in al haar kleur en glorie! Wel te beseffen dat die regen er is, en het er te laten zijn, maar onze focus te verleggen naar dat wat ons een positiever gevoel geeft. Ik zie nu dat een periode waarin het leven uit balans raakt vaak een stroom nieuwe dingen meebrengt, en ik ben dankbaar voor alles wat het mij leert.”

Tess Blom

Tess (1990) is een liefdevolle en gepassioneerde yoga-instructrice. Met haar kennis van yoga en meditatie zal ze je met een glimlach ondersteunen tijdens je retraite. “Ik sta je graag bij op deze bijzondere innerlijke reis van rust en zelfontdekking. Je mag me altijd aanspreken met vragen of voor een luisterend oor.”

Haar rustgevende stem helpt je in meditatie- en yogalessen om stress en spanning los te laten. Ook stimuleert Tess deelnemers om bewuster te worden van de verbondenheid van lichaam en geest. ,,In een veilige omgeving waarin je jezelf kunt uitdagen en tegelijkertijd liefdevol naar jezelf kunt zijn.”

De passie van Tess bloeide op vanuit haar eigen ervaring. ,,Na gezondheidsproblemen en een burn out, leerde ik de kracht van stilte diep kennen. Met hulp van yoga, meditatie en stilte ging ik bewuster leven: minder op de automatische piloot en beter luisteren naar wat echt goed voelt. Het is heerlijk om je vrij te kunnen voelen en te leven zonder angst, zonder bang te hoeven zijn voor wat anderen over je denken.”

Als surf fanate woont en leeft Tess nu op Ameland: ,,Hier kan ik mijn passie voor yoga verbinden met mijn liefde voor surfen en het eilandleven!”

Op verzoek van Carolien en Michiel deelt ze haar liefdevolle energie regelmatig in de retraites van Human Awakening.

Tess Blom

Joost Bakker

Joost (2000) deelt zijn passie voor yoga en meditatie met veel enthousiasme tijdens retraites van Human Awakening. Hij begeleidt maandelijks als gastleraar een deel van de meditatie en yoga. Als veganistisch kok is hij tijdens de retraites ook vaak in onze keuken te vinden.

Joost verdiepte zich mede bij Human Awakening in Boeddhisme, Taoïsme, Yoga en Non-dualiteit. ,,Mijn streven is deze filosofieën niet alleen theoretisch te weten, maar ook elke dag van mijn leven in de praktijk te integreren. En ik vind het fantastisch om dat met anderen te delen.”

Als vrijwilliger assisteerde hij regelmatig bij onze stilte retraites, waar hij zich verder kon bekwamen in meditatie en bewuster leerde leven. Daarnaast volgde hij opleidingen tot yogadocent, ademwerker, veganistisch kok voor evenementen, masseur en elektricien. Op verzoek van Carolien en Michiel is hij vanaf 2024 vaste gastleraar bij Human Awakening. Joost woont in Utrecht.

,,Door geduldig bewustzijn te brengen in alles wat we doen, kunnen we onze manier van leven verzachten. We laten dingen meer hun natuurlijke balans vinden. Bewustzijn leidt tot meer compassie voor onszelf en anderen, en tot meer rust, vrede, blijdschap en vrijgevigheid. We scheppen enorm veel ruimte om inzicht te krijgen in onszelf, ons lijden en de uiteindelijke vrijheid ervan.”