Reacties van deelnemers aan retraites

Na elke retraite zien we de deelnemers vrediger, bewuster en liefdevoller naar huis gaan. We zijn ten diepste dankbaar om via jullie bij te mogen dragen aan een harmonieuzere wereld. Lees hieronder een selectie uit de vele inspirerende reacties, met dank voor de lieve woorden 🙂

,,Ik voel me goed sinds ik afgelopen zomer bij jullie ben geweest en elke ochtend mediteer en soms yoga doe. Ik denk nog vaak aan de bijzondere rust die ik bij en dankzij jullie in de retraite heb mogen ervaren. Deze rust en dit bewustzijn ervaar ik in mijn dagelijks leven nu veel vaker. Het lijkt wel alsof ik me ‘completer’ voel als mens. Ik hoop dat jullie met Human Awakening nog veel mensen zo’n mooie ervaring kunnen geven, dat er meer mensen ‘wakker’ mogen worden.”

Michiel Drost | Carolien Sijberden | Retraites Meditatie Yoga

,,Het bijzondere aan jullie retraites is dat ze heel toegankelijk zijn voor iedereen. Echt heel veel mensen kunnen hier iets mee. Voor mij was het allemaal nog nieuw maar het was fantastisch. Het was een geweldige start van een nieuwe periode. Vanaf het moment dat ik aankwam voelde ik direct ontspanning. Ga zo door.”

 

,,Sinds de retraite volg ik yoga op de sportschool en ik mediteer gemiddeld vier keer in de week. Ik ervaar een groot verschil tussen rust en drukte, tussen een kalme geest en de drukke ‘monkey mind’. Het mediteren en focus op ademhaling brengt me iedere keer weer ’thuis’ en mijn grootste lering uit de midweek is dat dat altijd binnen handbereik is.”

 

,,De hele ervaring was super fijn en ontspannen. Om je zo helemaal onder te dompelen in yoga, meditatie en stilte werkt heel goed. Jullie begeleiding was heel prettig, zo nuchter en relaxed. Het voelde echt als tijd voor mezelf, een cadeautje. Ik ga elke dag met een zonnegroet beginnen en veel meditatiemomentjes inbouwen in mijn dagelijks leven.”

 

,,Nogmaals enorm bedankt voor de fantastische week vol rust. Jullie stralen zoveel vrede uit, dat is echt heerlijk om mee te maken. Ik heb enorm veel geleerd. En zag vandaag dat de nieuwe data voor 2017 bekend zijn, dus ik ga me snel inschrijven en verheug me er enorm op! Een weekje stilte was voor mij echt super en daar verlang ik ook zeker wel naar terug soms.”

 

,,Het is duidelijk te merken dat doordat ik bewuster ben ik veel relaxter kan reageren op dingen. Ik zie nu al het verschil: minder migraine, misselijkheid, buikpijn. Ik was altijd druk bezig met ‘geen fouten maken’, altijd zorgen aan het maken of het later wel goed komt. Het lukte nu voor het eerst om dat echt even lost te laten. Heel waardevol om te ervaren.”

 

,,De retraite voelde als een warm bad; vanaf de start waren jullie zo liefdevol en verwelkomend dat ik gelijk ruimte voelde en veiligheid. Ik heb zoveel ervaren, veel fijne en een paar moeilijke dingen, en enorm veel geleerd. Ik begrijp nu hoe mijn eigen frustratie werkt. Ik blijf na de retraite mijn momenten pakken, mediteren is echt een openbaring voor me, ontzettend fijn.”

 

,,Ik ben nog steeds verrast dat ik me zo vredig kan voelen. Dat is helemaal nieuw. Ik realizeer me dat ik me enorm geidentificeerd heb met het verleden, daar ben ik heel veel mee bezig geweest. En nu zie ik pas weer dat er nog meer is. Er is ook een toekomst. Ik moet er nog een beetje aan wennen dat ik zo veel meer kan dan ik dacht en me veel beter kan voelen.”

 

,,Ik heb enorm genoten van de yoga en meditatie in de buitenlucht. De stilte was heerlijk: tot mijn verbazing werden mijn negatieve gedachten in de retraite steeds minder en kon ik veel meer genieten van alle kanten van het leven. Ik zie nu dat ik mijn eigen gedachten, mezelf, in een vijand had gemaakt. Over het geheel merkte ik dat ik echt veel liever voor mezelf werd. Het voelt alsof ik een vicieuze cirkel heb doorbroken. Na lange tijd weer echt gevoeld, en gevoeld dat het anders kan.”

 

,,Voor mijn gevoel heb ik de rust in mezelf voor een groot deel terug gevonden en mezelf daarmee ook teruggevonden. Ik mediteer dagelijks 20 minuten en ik bereik veel sneller een gevoel van rust dan voorheen. Ook merk ik dat ik me minder druk maak om dingen. Als een klant boos is, dan probeer ik hem zo goed mogelijk te helpen, maar word er persoonlijk niet meer zo door geraakt. Vroeger raakte ik totaal van slag. Ik zie meer de grote lijnen, accepteer gemakkelijker dat dingen soms nou eenmaal zo zijn. De band met mijn man is sterk verbeterd, we zijn enorm naar elkaar toe gegroeid en kijken met vertrouwen samen naar de toekomst. Ook de band met de kinderen is heel fijn. Kortom, de cursus heeft me erg goed gedaan. Bijkomend voordeel is dat ik tijdens de cursus niet gerookt heb, en dit daarna ook niet meer heb gedaan. Een van jullie doelen is om de wereld met elkaar een beetje mooier te maken, door aandacht en compassie voor elkaar te hebben. Het lijkt me dat jullie hier goed in slagen. Ik denk dat ik volgend jaar zeker weer terug kom.”

 

,,Het was fantastich, ik ben nog nooit zo ontspannen geweest. Ik was bang dat het erg zweverig zou zijn (daar krijg ik jeuk van) maar dat was het totaal niet. Ik merkte dat ik normaal altijd bezig ben met anderen plezieren, en kon nu een keer helemaal de aandacht aan mezelf geven. Heel belangrijk en waardevol.”

 

,,Jullie zachte en meegaande manier van les geven heb ik zeer gewaardeerd. Van beginner tot gevorderde voelt zich bij jullie op zijn gemak. Ik heb veel geleerd van jullie en heb de stilte in mezelf weer terug kunnen vinden. En in deze week heb ik ook nieuwe inzichten gekregen over wat ik met mijn leven wil. Ook het dagritme van de lessen en vrije tijd was fijn. Het was heerlijk om grotendeels buiten te leven.”

 

,,Ik heb in de retraite voor het eerst in lange tijd weer echt dingen gevoeld. Heel mooi dat je jezelf nog kunt verrassen. Ik heb gemerkt dat ik meestal heel weinig in het nu sta. Ik ben vaak zoveel met andere dingen bezig waardoor ik eigenlijk niet meer geniet van de kleine dingen waar ik vroeger nog wel van genoot. Dank voor jullie aandacht, het heerlijke overdadige eten en de fantastische lessen.”

 

,,Veel dank voor jullie liefdevolle warmte, oprechtheid, deskundigheid, ervaring en wijsheid. Dank ook voor het zorgvuldig luisteren naar mij en alle anderen. Jullie zijn ruim 20 jaar jonger dan ik en zo zie je maar dat leeftijd geen rol speelt in het ontdekken wat de essentie is in het menselijk leven. Dank dat jullie mij eraan herinnerd hebben! Voel me nu letterlijk lichter, heb weer letterlijk ruimte voor mezelf gecreerd. En dat is best leuk 🙂 Joehoe! Het bruist weer, maar nu niet van adrenaline, stress, of hyperactiviteit, maar gewoonweg van leven.”

 

,,Het was een heerlijk weekend. Ik had jaren geen meditatie en yoga meer geoefend maar ik kon er nu heel snel weer diep inkomen. Ik heb veel vragen en veel lichamelijke spanningen kunnen loslaten. Door de retraite ben ik bewust geworden van patronen uit het verleden waardoor ik weer veel meer kan gaan leven in het hier en nu.”

 

,,Ik denk nog vaak terug aan de week, het heeft echt mijn ogen geopend. Yoga en mediteren pak ik nu fanatieker op. Ik probeer ook meditatiemomentjes in mijn werk te vinden, even 10-20 minuten niet bezig zijn. Dit werkt erg goed om de patiënten die volgen ook weer goed te kunnen helpen 🙂  Ik merk dat mijn focus ook beter is en soms een helderder overzicht heb. Bedankt voor de leuke week en jullie mooie inzichten, ik veel geleerd en als jullie dit blijven doen in Nederland kom ik graag nog een keer langs. Ik heb al een paar van de recepten thuis uitgeprobeerd, heerlijk.”

 

,,De verzorging was geweldig, alles staat met zoveel aandacht voor je klaar. Ik heb nog nooit zo lekker gegeten. Een bijzondere ervaring was dat ik door de yoga, meditatie en stilte kon ik het kritische stemmetje in mijn hoofd even loslaten. Ik merkte veel oude boosheid in mezelf maar zag dat ik er ook vrede mee kan sluiten. Ik heb de rust weer gevonden die ik een beetje kwijt was.”

 

,,Ik ga zeker tijd inruimen om te mediteren en vaker stil te staan. Ik heb hier zo vaak over gelezen en gehoord, maar heb het nu ook zelf mogen ervaren. Toen ik aankwam vond ik die enorme glimlach van jullie nog heel vreemd, maar nu snap ik het. Je kunt het leven ook met een glimlach tegemoet treden. Het gaat er om hoe je op dingen reageert.”

 

,,Ik kwam hier recht vanuit mijn werk maar ben heel snel geland. Heerlijk genoten in de stilte en natuur. De theorielessen waren heel fijn voor het begrijpen van de context en heel inspirerend. Ik wilde zo graag leren mediteren en het ging eigenlijk heel makkelijk en vanzelf. Het was heel bijzonder. Ik voel me heel sereen, heel gevoelig, en heel erg op mijn gemak. Je merkt dat jullie echt leven wat je preekt, dat vond ik heel prettig en daarom kon ik er ook in meegaan. De lessen waren fantastisch en voelden heel oprecht. Je ziet dat het geen kunstje of trucje is, maar dat jullie het echt ervaren en hebben meegemaakt.”

 

,,Een paar weken later merk ik nog steeds hoe goed de midweek mij heeft gedaan. Er is echt wel een opening gekomen en ben mij van meerdere zaken bewust geworden. Al met al ervaar ik meer rust en vertrouwen in alles. Ik start iedere ochtend met meditatie en yoga, het doet mij echt heel erg goed. Ik merk dat mijn lichaam hier heel goed op reageert en dat het mijn geest echt milder maakt! Ik ben nog steeds ontzettend dankbaar dat ik mijzelf dit gegund heb en nu ik voorbij zie komen dat jullie een nieuwe locatie hebben begint het gelijk weer te kriebelen!”

 

,,Wat een fijne week. Ik heb veel dingen in de praktijk ervaren die ik eerst alleen als theorie kende. Maar wat me het meest opvalt is gewoon hoe goed ik me voel, dat zag ik niet aankomen! Ik geniet van simpele dingen, voel me open en ik voel de levenskracht stromen in mijn lichaam.”

 

,,Sinds de retraite ga ik veel bewuster en gematigder om met nadenken, praten en agenda’s. Ik zie dat je meer gedaan krijgt als je het langzamer doet. En je geniet er ook nog meer van. Door de retraite heb ik meditatie herontdekt en vind ik het weer heel fijn. Door de yogalessen heb ik weer plezier in yoga, met meer respect voor mijn lichaam.”

 

,,Jullie programma is fantastisch: de filosofie, yoga en meditatie, plus het heerlijke eten en drinken. Wat een geluk dat ik toch nog mee kon doen. Ik heb ontzettend genoten, heel veel rust gevoeld. Ik heb al heel veel ‘levenskunst’ gelezen en gestudeerd, maar met de retraite heb ik weer gezien: je moet niet studeren maar je moet het leven. Het voelt alsof ik hier meer echte dingen heb gedeeld dan ik thuis doe, maar die openheid kan ik zelf thuis ook creeren. Ik vind het ongelooflijk dat jullie dit op jonge leeftijd doen, het geeft veel hoop. Ik weet zeker dat jullie nog heel veel mensen gaan bereiken.”

 

,,Ik heb deze week voor het eerst echt langere tijd ervaren dat ik niet mijn gedachten ben. Een groot inzicht waar ik lange tijd naar op weg was. Nu weet ik het gewoon en kan ik er steeds weer naar terug. Ik heb geen antwoorden meer nodig, hoef er alleen maar te zijn. Spannend. Ik heb zin in de toekomst, en zin in het nu.”

 

,,Het weekend was toch wel een ervaring uit duizenden. De meditatie heb ik de laatste weken twee keer per dag gedaan en dat wil ik zeker volhouden om zo te kijken wat het me brengt. Yoga wil ik onder begeleiding gaan doen en ik wil heel graag iets vaker een stiltedag volgen en me meer in het Boeddhisme verdiepen. Heel erg bedankt, want door het weekend is er weer meer wijsheid en inzicht gekomen in mijn ontdekkingsreis!”

 

,,De verzorging in de retraite was geweldig, ik ben geinspireerd om meer vegetarisch te eten. De zachtheid en persoonlijkheid in de begeleiding was ook heel fijn. Ik zal er heel veel aan hebben in het dagelijks leven om steeds weer spanningen los te laten. Ik voel me vrijer, bewuster van de onrust die ik meestal in me had, maar nu kan ik er rustig bij stil staan, en vrijer reageren zoals ik echt wil. Ik kom zeker terug.”

 

,,Concreet merk ik dat ik beter kan ademhalen en rechter op loop. Ik heb in de retraite ook echt leren mediteren, het verbaasde me dat ik het kon. Het was een bevestiging dat ik op de goede weg ben in mijn leven: meer bewustwording en meer compassie, ook naar mezelf. Blij dat ik mezelf dit gegund heb en ik zou het iedereen aanraden, het is altijd goed om te doen.”

 

,,De retraite in het charmante, gastvrije boshuis, onder jullie liefdevolle, bezielende en deskundige begeleiding, heeft diepe indruk op ons gemaakt. Deze 5 dagen hebben we ervaren als een geschenk uit de hemel. Een soort van modern sprookje, waarin we ons in verbinding voelden met wat Waarheid is voor ons, ons diepste verlangen. We hebben allebei het gevoel dat deze ervaring ons dichter bij onszelf heeft gebracht; bij dat deel in ons van waaruit we zo graag willen leven.”

 

,,Het positieve aan een burn out is dat ik door deze ellendige periode intensief ben gaan oefenen met yoga en mindfulness. En het weekend bij jullie heeft daar heel veel aan bijgedragen! Door naar jullie te kijken en te observeren als voorbeelden van hoe je ook in het leven kunt staan. Heel inspirerend. Ik kijk regelmatig mijn aantekeningen door en dan voel ik: O ja! En gedurende de dag zeg ik vaak tegen mezelf: schouders van je oren! Hopelijk kan ik volgend jaar weer een weekend of midweek komen.”

 

,,Het was een weldadige retraite. Hetgeen in gang is gezet tekent zich af in het dagelijks leven; zien, ervaren of doorhebben dat oordelen en veelvuldig redeneren me afhouden van innerlijke rust. Me bewust blijven van mijn lijf in het hier en nu helpt in het loslaten van of omgaan met ‘nutteloze’ gedachten. Zo zijn er een aantal handelingen die ik meditatief probeer uit te voeren, waaronder handen wassen en de was ophangen. Het lopen naar de printer op mijn werk lukt regelmatig meer in kalmte en de minimeditaties blijven ook goed ‘smaken’! Ik ben nog immer blij dat ik heb deelgenomen aan de retraite.”

 

,,Ik voel me nu veel beter en wil veel meer leven in het nu. Meer van kleine dingen genieten en aardig zijn voor mezelf en anderen. De theorielessen hebben veel geholpen om prettiger met mijn gedachten om te gaan en mezelf meer te vertrouwen.  Elke les was prachtig, ik heb enorm genoten van de fijne sfeer. Zo fijn om te zien en te mogen ervaren. Tot volgend jaar!”

 

,,Voor het eerst vond ik yogales echt prettig. Ik was nu veel meer met mezelf bezig en had geen probleem met de omgeving. Het was wel zwaar want er kwam van alles op dat zat weggestopt maar ik ben enorm opgelucht nu. Het voelt alsof ik er weer ben. Ik merk dat ik zo blij kan zijn met weinig, dat ik eigenlijk niet veel nodig heb en best oke ben waar ik nu ben. Ik merkte ook hoe belangrijk je eten is voor je gemoedstoestand.”

 

,,Het was eerst moeilijk maar vanaf woensdag heel lekker. Ik zat met een glimlach op mijn gezicht en heb niet eens op mijn mobiel gekeken! Ik betrapte mezelf dat ik ’s avonds al uitkeek naar de vroege ochtendmeditatie en ik heb ook yoga ontdekt. Ik heb geleerd meer naar lichaam en geest te luisteren en meer rust te nemen.”

 

,,Ik kan door de retraite Eckhart Tolle lezen en nu ook echt begrijpen. Ik heb ontdekt dat ik meer ben dan alleen mijn gedachten. Ik voel ook dat ik anders met werk om wil gaan, iets wil doen dat zinvol is. Het is heel fijn dat jullie zo gewoon zijn. Ik kan er nu mee verder en wil thuis zonnegroeten doen en zitmomenten blijven nemen. Ik heb al vaak pogingen gedaan om te mediteren en nu is het gelukt, fantastisch!”

 

,,Het voelde alsof de hele retraite precies voor mij gemaakt was. Er is hartstikke veel met me gebeurd, zulke waarheden binnengekomen. Ik ben er helemaal van ontdaan maar ik voel me lichter en mijn hart is open.”

 

,,De stilte was heerlijk, even niks hoeven met de buitenwereld. Het fijne bij de yoga en meditatie was voor mij de zachtheid, het besef dat je altijd opnieuw kunt beginnen. Dat was echt een eye opener. In plaats van dat ik altijd maar ‘beter’ moet worden, besef ik nu dat yoga en meditatie dingen zijn waarin je niet kunt mislukken en dat is heel bevrijdend. Ik was zo geidentificeerd met dat plaatje in mijn hoofd ‘ik ben mislukt in mijn carriere’, er was zoveel schaamte en schuldgevoel. Maar hier hoefde ik even helemaal niks, waardoor ik kon merken hoezeer ik me dat allemaal zelf heb opgelegd. Ik zie hoe ik mezelf zo enorm op mijn kop heb gegeven vanwege dingen die eigenlijk zo onbelangrijk zijn. Wat heb ik veel van binnen op mezelf gescholden. Dat besef kwam hard binnen bij de compassiemeditatie. En het besef dat ik dat niet wil doorgeven aan mijn kinderen. Ik heb weer contact gevonden met mezelf onder het laagje verstand. Voor het eerst sinds ik kind was voelde ik mezelf weer in het moment. Alsof ik mezelf weer terug heb.”

 

,,Er viel in de retraite een deken van rust over me heen. Ik ben verbaasd en trots op mijzelf dat ik juist genoot van zoveel rust in plaats van de interne onrust die ik had verwacht. Zeker tien keer per dag denk ik nog even aan jullie als ik weer met een paar rustige ademhalingen een meditatie momentje pak. Het weekeind was echt een prachtige ervaring die ik niet snel zal vergeten, dank jullie allemaal daarvoor.”

 

,,Ook ik heb veel van ons inspirerende weekend geleerd. Ik hoor de vogels nu echt en zie de mooiheid van de natuur om mij heen veel meer, daar kan ik van genieten. Mijn kinderen kijken mij nog wel eens raar aan als ik vertel hoe mooi alle verschillende kleuren in het bos zijn, ik hoor dan “Mama, doe niet zo raar en loop eens door”. Haha, op zo’n moment geniet ik des te meer van hun onbevangenheid.”

 

,,Ik denk terug met veel genoegen aan de retraite. Ook in Suriname heb ik soms gebruik gemaakt van wat ik van jullie heb geleerd. Mijn hartelijke dank daarvoor. Als er wat meer mensen à la ‘Carolien & Michiel’ waren…. zou de wereld er heel wat beter eruit zien. Echt waar! Ga zo door, geniet van wat je doet en verspreid jullie goedheid!”

 

,,Woorden schieten te kort voor mijn ervaring: de eerste dagen wilde ik eigenlijk zo snel mogelijk weer naar huis. Maar aan het einde wilde ik juist nog langer blijven en deze ervaring langer meemaken. Ik heb jullie zien doen wat ik eigenlijk alleen in theorie kende: de liefde, rust, wijsheid. En ik heb in mezelf ervaren dat het echt kan. En ook voor het eerst gevoeld dat ik yoga wel kan. Ik heb al eerder retraites gedaan maar voor het eerst voelde ik me veilig in een yogales en op mijn plek in een groep. Je wil niet weten wat ik allemaal heb losgelaten!”

 

,,Ik kwam zonder verwachtingen en heb het heel fijn gehad. Bij jezelf zijn en alleen – wat ik eerst eng vond – heeft me heel veel rust gebracht en bewustzijn. Ik kan weer genieten van de kleine dingen; gras tussen je voeten, een simpel leven, geen make up gebruiken, geen rol hoeven spelen. Julie openheid en warmte was heel mooi. Ik ga het echt vaker doen.”

 

,,Ik realiseerde me in de retraite dat ik altijd geluk aan het najagen was, ik was altijd al vijf stappen verder. Ik zie dat ik veel meer in het hier en nu wil gaan leven. Ik wil wel echt gelukkig zijn. Ik heb geleerd dat ik een vol leven kan leiden, zonder elke dag vol te plannen. Ik heb de retraite in ieder geval ervaren als heel waardevol en leerzaam, en het smaakt naar meer!”

 

,,Ik zat best vast met mezelf maar kan nu weer verder. Het is hoopgevend dat jonge mensen dit doen, mooi om ook te kunnen leren van de jongere generatie in plaats van andersom. Ik was al lang met dit soort dingen bezig maar het maakte echt verschil om het zo intensief te doen. Ik ging echt tot de kern in meditaties. Het was inpsirerend om verder mee te kunnen gaan.”

 

,,Als ik terugkijk op onze week komt er nog steeds grote glimlach in mij naar boven. Wat een geweldig mooie retraite, echt het mooiste kadootje wat ik mijzelf heb gegeven. Het heeft mij ook veel positiefs gebracht, begin elke morgen met een zonnegroet en aantal yoga poses en ’s avonds of ’s middags uit het werk mediteer ik. Ik merk dat er echt wel iets veranderd is in mijzelf en sinds de week veel meer rust ervaar. Bedankt ook voor de recepten, jullie hebben mij  geïnspireerd en mijn vlees gebruik is echt tot een minimum beperkt.”

 

,,Ik heb vaak teruggedacht aan uitspraken van onze zo fijn mijmerende ‘goeroe’. Zoals dat iedereen ‘een beetje gek’ is, dat we allemaal aldoor manifestaties zijn van de kosmos, en dat je daarin een heerlijke en alles relativerende eenheid kunt ervaren. Aan dat problemen, ongeduld, verderf, er ook bij horen, dat je gedachten maar een instrument zijn dat je ook even kunt neerleggen, en ga zo maar door… Ik merk dat ik nu net wat makkelijker omga met problemen, en sneller inzie dat ik alle onheil die zich voordoet of stommiteiten die ik zelf bega maar beter kan accepteren en hopla loslaten. Nogmaals heel veel dank voor jullie wijsheid, goede zorgen en zo meer. Fijn dat jullie bestaan – echt een aanwinst voor die kosmos.”

 

,,Ik heb enorm genoten. Het inzicht dat ik niet mijn gedachten ben gaat me nog veel brengen. In het omgaan met mijn ouders, anderen, mezelf en wat ik aan mijn kinderen geef. Ik heb echt geleerd dat ik nog zachter kan zijn en positiever kan omgaan met moeilijke dingen.”

 

,,De gastvrije ontvangst met de fijne, welkome verzorging zal me nog lang bij blijven! De dagen in stilte met de groep waren heel openbarend. Ik besef dat ik veel bezig ben met zorgen voor van alles maar daardoor weinig tijd ongevuld laat om in stilte bij mezelf en mijn ademhaling te zijn. Dat we samen waren en niet veel van elkaar wisten was een bijzonderheid voor mij. Daardoor bleven rangen en standen op de achtergrond en dat is heel verfrissend.”

 

,,Ik heb het weekend echt als heel bijzonder ervaren. Voor mij kwamen de juiste woorden op het juiste moment en is er weer een knopje om gegaan. Vanaf de eerste dag na de retraite ben ik dagelijks trouw aan het mediteren en probeer ik zoveel mogelijk aan yoga te doen. Het voelt heel goed. Ook de stilte waardeer ik nu veel meer. Normaal had ik altijd geluid om me heen, de radio stond altijd aan. Nu vind ik het juist heel fijn om geen geluid om me heen te hebben. Ook het steeds teruggaan naar het ‘nu’ heeft me al veel gebracht. Ook op moeilijke momenten. Natuurlijk is het een proces, maar de eerste stappen zijn gezet en dat voelt al heel goed. Nogmaals bedankt voor deze ervaring. Jullie puurheid en energie vind ik prachtig om te zien. Ik hoop dat jullie nog veel mensen mogen bereiken en ik in de toekomst nog eens aan kan sluiten.”

 

,,Ik vertel aan super veel mensen over de fijne week die ik met jullie heb beleefd. Meteen een goeie manier om weer eea te herbeleven, me weer in te prenten om bewuster te zijn, op mijn houding te letten en wat meer na te denken voordat ik praat! Yoga doen lukt niet altijd maar ik lig regelmatig in de kaars of sta in de krijger met mijn zoons!”

 

,,Ik kijk ook met een heerlijk gevoel terug op die fijne week. En guess what? Ik heb sindsdien bijna elke ochtend een half uur yoga gedaan! Ben hier heel trots op (nooit gedacht dat dat zou lukken!) en zie het echt als een cadeautje voor mijzelf en een ontspannen begin van de dag. Het helpt mij ook om gedurende de dag meer op mijn houding te letten. En af en toe probeer ik een meditatiemomentje te nemen. Langere tijd mediteren lukt mij als ik alleen ben minder goed, maar probeer daarin ook niet te streng te zijn voor mezelf ;)”

 

,,In begin van de retraite merkte ik hoe hardnekkig ik steeds aan oordelen was. Ik zat zoveel meer in mijn hoofd dan in mijn lichaam. Maar na twee dagen kon ik voor het eerst in lange tijd weer simpelweg genieten van op een bankje zitten. Heel bijzonder om zien wat er in een paar dagen allemaal mogelijk is. Ik wil blijven oefenen vaker uit mijn hoofd te stappen en in het echte leven. Ik wist er niks van maar weet nu dat yoga en meditatie ook iets voor mij is.”

 

,,Mijn ademhaling is eindelijk zoveel vrijer geworden in de retraite. En ik begrijp nu wat Eckhart Tolle en anderen bedoelen; hoe we altijd vast zitten in toekomst en verleden, en hoe goed het kan voelen om echt in het nu te zijn. Hoezo ‘problemen’? Hoezo ‘ik’? Ik ga weg met een groot gevoel van verbondenheid.”

 

,,Ik heb echt genoten van de retraite, ik kwam thuis in een yogaroes. Sindsdien heb ik elke dag yoga-oefeningen gedaan. Ik merk dat ik er echt naar verlang, het geeft me veel energie. Ik ben over het algemeen gewoon veel opgewekter en kijk op een andere manier naar problemen en naar het leven in het algemeen. Jullie programma was goed uitgebalanceerd en jullie zijn twee heel aangename mensen waar je je enorm mee op je gemak voelt. Ik zou eigenlijk niets veranderen, doe gewoon zo voort.”

 

,,Ik vond de retraite meer dan geslaagd. Het mediteren deed ik voorheen ook al dagelijks en dat blijf ik nog steeds continueren. Ik heb tijdens het weekend ook de yoga weer herondekt en wil dit nog steeds gaan oppakken samen thuis met mijn vrouw. Nogmaals bedankt voor jullie inspiratievolle lessen tijdens de retraite!”

 

,,Het retraite weekeind was enorm inspirerend en ben nog dagelijks aan het proberen en worstelen om het geleerde in mijn leven in te passen. Het mediteren lukt redelijk. Ik doe dit ook regelmatig met mijn dochter van 4 jaar en ze vindt het heerlijk (vraagt er zelf om!).  Ook gebruik ik nog frequent jullie adviezen en opmerkingen in de begeleiding van mijn cliënten. Dus heel veel dank daarvoor. Hopelijk tot volgend jaar.”

 

,,Het niet praten hielp om bewuster te zijn en minder bezig te zijn met dwangmatige gedachten. Ik begrijp nu de simpele essentie van stilzitten en mediteren. Ik had er zoveel ideeen over dat het in de weg ging zitten maar heb het nu zelf ervaren. Ook voel ik mijn lichaam veel beter, ik voel dat ik leef, dat maakt veel verschil.”

 

,,Ik heb in de retraite zoveel ontdekt in mezelf waarvan ik niet eens wist dat het er was. Ik wil jullie nogmaals bedanken voor het bewust brengen van innerlijke rust en bewust stilstaan bij wat er met je lichaam/geest kan gebeuren in allerlei situaties. Het was een wonderlijke ervaring en heeft mij veel gebracht. Nu nog alles toepassen in hectische situaties, haha. Dat wordt mijn volgende uitdaging. Ik hoop ook dat ik jullie nog een keer mag ontmoeten. Ik was ontroerd door de verzorging, wamte en toewijding vanaf de ontvangst tot het einde; het klopte allemaal.”

 

,,Sinds de retraite kan ik anders omgaan met onzekerheid en negatieve oordelende gedachten. Ik heb gemerkt dat ik er van een afstand naar kan kijken, waardoor het minder ‘jezelf’ wordt. Heel goed om gezien te hebben dat ik dit ook kan. Ik kan nu met veel meer waardering met het moment bezig. Het was heel mooi dat je zoveel ruimte kunt geven aan alles wat er maar is, heel inspirerend. De yoga was zo fijn en de meditatie een openbaring. De midweek was echt een nieuwe ervaring.”

 

,,Alles was bijna als een sprookje: de locatie, het heerlijke eten, jullie als begeleiders… Ik heb het heerlijk gehad. De stilte was zalig en gaf zoveel rust, echt even ‘niks moeten’. Door de stilte werd ik ook bewust hoeveel ik meestal praat uit een soort onzekerheid. Ik dacht dat meditatie niks voor mij was, dat het alleen voor rustige mensen was. Maar het was zalig, ik ga voortaan heerlijk in de trein naar mijn werk mediteren.”

 

,,Ook ik kijk terug op een hele fijne, bijzondere week. Bijzonder vind ik dat ik tijdens de retraite de mogelijkheid heb gekregen om op een andere manier over de dood na te denken en het besef heb gekregen dat de dood echt bij het leven hoort. Dat er geen leven mogelijk is zonder de dood, als twee kanten van één medaille. Ik ben daar heel dankbaar voor! Carolien en Michiel; ik heb zoveel rust, ruimte, openheid, liefde en eenheid gevoeld! Mijn dank is groot! :-)”

 

,,Ik had in mijn leven nooit zoiets gedaan: weg van familie, echt stil staan bij wie ik zelf ben, wat ik voel. Maar het is me heel goed bevallen. Ik voel me dankzij de retraite veel beter dan ik lange tijd heb gedaan. Ik heb ook echt geleerd dat het niet egoistisch is om goed voor mezelf te zorgen, zodat ik ook goed kan zijn voor anderen.”

 

,,In de retraite zag ik ineens heel helder dat mijn kinderen vaak hard naar mij zijn omdat ik hard naar hen ben. Dat is wat ik veroorzaakte, maar dat kan ook anders. Ik heb jaren in sneltreinvaart geleefd waardoor ik zo vaak boos en hard was. Ik gaf veel de schuld aan anderen en het is fijn dat ik nu mijn eigen verantwoordelijkheid kan zien: alleen Ik kan het anders doen, en dat kan ik ook. De retraite was als een frisse wind door mezelf. Ik had voor het eerst in lange tijd ook weer inspiratie om te schrijven.”

 

,,Ik kwam hier met vragen over wat het nut van het leven is. Door in meditatie de vergankelijkheid van dingen te ervaren kon ik dat loslaten en voelde ik veel vrijheid. Een licht, speels gevoel, en liefde. Eerst was ik zo bezig met nadenken over wat beter zou kunnen ‘doe dit, doe dat’. Toen realizeerde ik dat het alleen maar mijn gedachten zijn die dat vinden. En dat ik daar niet altijd naar hoef te luisteren. Het voelt nu alsof ik een heel vol leven kan leiden zonder dat ik veel moet.”

 

,,Ik vond het heel prettig om een week aandacht te besteden aan stil zijn. Thuis mediteer ik nu bijna elke ochtend. Ik heb de gesprekken in de middag ervaren als super leerzaam. Met name de emoties die ik tegenkom in mijn meditaties zijn daardoor weer iets inzichtelijker geworden. Ik verheug me er iedere keer weer op om ze van een afstandje te aanschouwen en bestuderen.”

 

,,Het was heel bijzonder om onvoorwaardelijke liefde en mededogen te ervaren. Jullie hebben de moed om ons in deze nieuwe tijd, op diep respectabele wijze, te begeleiden naar bewustzijnsverruiming, uiteindelijk resulterend in een verhoging van het collectieve bewustzijn van de mensheid.”

 

,,De retraite week bij jullie heeft mij heel erg goed gedaan. Doordat ik nu elke dag even mediteer laat ik me niet meer zo meeslepen met de stress van de dag. Ik leef bewuster in het moment, probeer om niet meer constant bezig te zijn met de toekomst en maak meer tijd voor vrienden! Ook neem ik elke werkdag een kwartier pauze (tenzij het echt niet kan) om zittend te eten, bij voorkeur buiten. Wat me ook is bijgebleven is een opmerking van Michiel over een bloem die niet krampachtig alle bijen bijeenroept…… Dat is wat ik denk ik moet leren, om los te laten, vertrouwen te hebben en te bloeien…”

 

,,Jullie retraite heeft me heel veel opgeleverd… Elke dag met de kindjes yoga gedaan. In het weekend is er tijd voor yoga en meditatie en een keer per week een yogales. Hier ben ik al ontzettend blij mee! Daarnaast adem ik af en toe heel bewust, probeer ik even die pauze in te lassen (een mini meditatie!). Dit doet me allemaal heel erg goed. Ik voel me erg energiek, mijn lichaam wordt elke week sterker, is ook fijn om te merken. Dus, echt heel waardevol, super. Ik kijk echt al uit om volgend jaar weer een weekend langs te komen! Ik was erg onder de indruk van de verzorgdheid van alles.”

 

,,Heb het weekend na de retraite door de kringloop gesnuffeld en spullen gezocht voor een yogahoekje. Ik heb er niet heel veel ruimte voor maar heb nu in mijn eetkamer een hoekje vrijgemaakt waar ik mediteer en yoga of als het lekker weer is op het balkon! Erg mooi dat deze week dat allemaal in gang heeft gezet.”

 

,,De afgelopen weken heb ik dagelijks de tijd genomen voor yoga en meditatie. Elke dag ben ik weer blij als het me lukt, ik krijg er veel rust van en ruimte in mijn hoofd. Het heeft me veel daadkracht gebracht, ik heb deze vakantie bijna alleen maar dingen gedaan waar ik als een berg tegenop zag. Allerlei klussen in en om het huis, het is allemaal gelukt en wat ben ik trots op mezelf. Ook alleen op vakantie geweest, had ik nog nooit echt aangedurfd en zie hier, ik heb er enorm van genoten en dat doe ik nog steeds. Dank voor de mooie week, waar voor mijn gevoel iedereen zichzelf kon en mocht zijn.”

 

,,Al voor de rustgevende retraite was ik begonnen in ‘Een nieuwe aarde’ van Eckhart Tolle. Het is leuk om te merken dat ik de stof uit het boek nu beter een plek kan geven. Door de toelichtingen in de theorielessen is er voor mijzelf een kapstokje ontstaan waarin de behandelende onderwerpen een plekje hebben gekregen. Ik heb vooral bewondering voor hoe jullie als stel en als team deze dagen soepel en ondersteunend hebben weergegeven. Het geeft vertrouwen in de liefde als ik aan jullie terugdenk.”

 

,,Elke ochtend doe ik nu 30 min yoga! En ik vind ’t zelfs leuk. Ik krijg er energie van die ik de hele dag gebruik. Wat kun je een hoop bereiken als je zonder afleiding iets met aandacht doet. Ook op m’n werk al meerdere mooie momenten gehad met kids waarbij ik mindfull reageerde. Ik ben trots op mezelf en ben blij onverwacht een manier gevonden te hebben die werkt en bij me past. Ik kijk terug op een unieke stilteweek en wil zeker nog eens gaan.”

 

,,Ik heb de retraite als een prachtige week ervaren, vol ontspanning, liefde en licht! Ik vond de connectie die ik met jullie en de groep ervaren heb heel bijzonder en ook het feit dat jullie zo’n fijne plek creëren voor een ieder die bij jullie komt! Meditaties voelen nog steeds elke keer als een cadeautje, iets wat ik echt bij jullie geleerd heb!”

 

,,Ik ben echt een hele bijzondere ervaring rijker. De eerste week na de retraite heb ik dat vooral gemerkt: veel meer geduld en meer ontspannen. Dat is nu niet meer zo overduidelijk aanwezig. Het gewone dagelijkse leven is toch anders dan bij jullie. Ik probeer wel zoals jullie tipten kleine meditaties te doen, en yoga doe ik nog elke ochtend 🙂  Ik heb me ook zeker voorgenomen om mezelf minstens een keer per jaar een retraite cadeau te doen, het heeft me heel goed gedaan.”

 

,,Jullie begeleiding was heel prettig. Jullie geven niet het gevoel ‘de waarheid’ in pacht te hebben. Jullie zijn heel open en laten iedereen zijn eigen dingen uitzoeken, en met die overduidelijke enorme vriendelijkheid die jullie uitstralen. Jullie waren tussen de lessen steeds onzichtbaar maar toch beschikbaar. De hele ervaring was een openbaring. Heel bijzonder dat jullie hiermee zoveel mensen bereiken. Dit is echt wat de wereld nodig heeft.”

 

,,Yoga, meditatie en stilte: voor mij de perfecte combinatie tussen lichaam, geest en het naar binnen gekeerd zijn voor een verhoogd bewustzijn. Dit in een prachtige omgeving, begeleid door liefdevolle docenten. Wat een fijne pauze van mijn dagelijkse leven! Bedankt voor de fijne tijd die ik bij jullie heb gehad.”

 

,,Het was een fijne groep bij jullie, goede sfeer, veilig genoeg om in mezelf te kunnen kijken en toch allemaal aanwezig te kunnen en mogen zijn. Het is al heel lang geleden maar toch denk ik nog vaak aan jullie! Tijdens mijn werk bijvoorbeeld als ik loop te hummen of een mantra herhaal. Soms hoor en zie ik Michiel voor me die iets zegt als: “Verwonder je, elk moment is nieuw.” Ik ben blij dat ik die retraite bij jullie gevolgd heb.”

 

,,De yoga en meditatie lessen voelden heel puur, heel professioneel en met zoveel aandacht voor details. Ik had mezelf deze midweek als cadeau gegeven en zo voelde het ook. Ik heb de laatste tijd te veel zitten piekeren en besef nu dat ik veel liever voor mezelf kan zijn. Ik besef hoe gezond het is om even niks te doen te hebben en heb veel over mezelf geleerd. Ik zie dat ik in staat ben mijn eigen reactie op dingen te bepalen, ik ben daar verantwoordelijk voor. En het was echt een inzicht dat hier en nu is waar alles gebeurt; dat je geluk alleen hier en nu kunt ervaren.”

 

Internationale reacties van deelnemers aan lessen en retraites van Carolien Sijberden en Michiel Drost in India, Vietnam en Indonesie. (Met name achtergelaten op de populaire recensiewebsite Tripadvisor.)

 

“Classes are given with great professionalism and kindness. Perfect to relax and refresh. The meditations teach you the basics and help to cut through the tumult. Perfect before you return to your busy life”
Delphine C, France

 

“Carolien and Michiel are equally brilliant teachers. I saw them teach complete beginners, experts, younger and older people and they made everyone feel at ease and happy with their level of ability. I really felt I’ve learned so much more than ever before. I highly recommend the meditations. I have tried to meditate many times using many techniques but only now I finally felt like I got it, thank you!”
Tilly J, Worcestershire, United Kingdom

 

“You were highly inspiring and beautiful. Thanks for sharing your presence, peace and knowledge. You brought a confidence in me and for that I am very grateful.”
Stella T, Vancouver, Canada

 

“I left both times feeling incredibly relaxed, clear headed and stress-free. I had the full attention of Michiel who I found to be extremely professional and very patient and calming. I can’t recommend highly enough, just loved it and will definitely be back, hopefully with the family in tow. Huge thanks to this wonderful spiritual retreat!”
Randy, Perth, Australia

 

“Carolien and Michiel are so welcoming and really take the time for you. During the classes they explain everything very well so you really feel like you got the best out of your practice. We came as beginners but learned so much in a short time.”
Clair B, Blackpool, UK

 

“I enjoyed my time so much. The yoga classes were fantastic. The meditations were a great way to begin my own practice.”
Mjrenie, Budapest, Hungary

 

“Ive been doing Yoga on and off for 10 years and without a doubt this has been one of the best places. Carolien is super aware of all her students, guides you all the time and transmits a sense of peace and positive energy that made the classes a unique experience.”
Stefano L, Milan, Italy

 

“Carolien and Michiel are dedicated and encouraging. Classes had a intimate and personalized feel. It makes one feel part of a community rather than just in another class.”
Kuro, Goa, India

 

“Perfect for all levels as Michiel and Carolien get to know you. Total beginner? Great! They will help explain the details. Expert? So are they, and they will give great advice and corrections. They are both insanely knowledgeable and happy to share. They do a really great job of letting you listen to your own body rather than comparisons between students.”
Shelly, Colorado, US

 

“I had a beautiful and peaceful experience. The instructors were so good and kind that I felt comfortable even though I had a lot of time without yoga. The meditations were amazing. I wished I could to stay longer and be part of that team! Thank you so much :)”
Diana C, Denmark

 

“I wasn’t a big fan of yoga, but after Carolien’s fantastic teaching, patience and helpfulness I can now safely say I’m a convert and will have high expectations for any future classes.”
Arch, Melbourne, Australia

 

“Wonderful place to re-charge your positive energy… genuine and friendly. Many varieties of yoga and meditations that were sooo helpful!”
Robby C, California, US

 

“Perfect for deepening the yoga practice, lovely teachers with a nice spirit. They give attention to detail and your individual need. I hope to come back! Thank you!”
Heidi W, Switzerland

 

“You taught me just what I needed. I was so stressed and needed to take time off work. I still remember you telling us to ‘focus on the present moment and keep on letting go.’ I hope many more people will learn to find such peace and calmness.”
Ji Han, Singapore

 

“I just want to thank Carolien and Michiel for offering such a peaceful place. Sunset yoga became the beacon of light in my day! The meditation really helped me to let go of some of the emotions I was experiencing and for this I am most thankful… Namaste!”
Fadha A, Washington, US

 

Klik hier voor meer recensies op Tripadvisor