5 inhoudelijke vragen over onze retraites
Wat is een retraite? Hoe werkt yoga? Hoe werkt meditatie? Wat is spirituele verlichting? Wordt het moeilijk? Lees het hieronder.
Waarom in retraite gaan bij Human Awakening?
Iedereen heeft baat bij een retraite. We hebben elk onze eigen redenen en we nemen allemaal iets anders uit de retraite mee terug in ons dagelijks leven. We stappen uit onze gebruikelijke omgeving en ervaren een nieuwe manier om naar dingen te kijken. Veel mensen leiden een druk en stressvol leven en staan maar zelden stil bij het hier en nu; daar waar het leven zich uiteindelijk allemaal afspeelt. Een retraite geeft je tijd om bewust te leven, dieper in jezelf te gaan en nieuwe dingen te ontdekken. Een ervaring die je leven zal veranderen.
Onze diepgaande retraites zijn eigenlijk drie retraites in één: een yogaretraite, een meditatieretraite en een verlichtingsretraite. Je krijgt ruimschoots begeleiding van ervaren leraren – zeven lesuren per dag – in het begrijpen en ervaren van meditatie, yoga en jezelf.
Je leert hoe je na de retraite zelf kan blijven oefenen en we adviseren je desgewenst over concrete yoga en meditatie oefeningen speciaal voor jouw persoonlijke situatie. De retraite helpt om te ontspannen en beter om te gaan met je eigen emoties, gedachten en gewoonten. Zodat je wijzer, gezonder, vrediger en gelukkiger terug naar huis gaat. Als je het fijn vindt, houden we ook na de retraite contact om je te helpen wat je geleerd hebt echt toe te passen in je leven.
Onze retraites zijn verder bijzonder vanwege de relatief lage kosten, kleine groepen en gemoedelijke sfeer. Dat maakt meedoen laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen, of je nu geen of veel ervaring hebt. Neem contact met ons op als je nog niet zeker bent of onze retraites geschikt zijn voor jou.

Hoe werkt yoga?
Yoga is niet voor niets enorm populair: je voelt je simpelweg beter in je lichaam en je geest en het kan je leven onvoorstelbaar veranderen. Yoga maakt je sterker, flexibeler en je staat rechter op. Je wordt bewuster van je hele lichaam en leert allerlei spanningen los te laten. We hebben minder problemen met stress, leren beter ademen en met onze energie omgaan. Mentaal zijn we kalmer, gevoeliger en meer gefocust. Yoga geeft een boost aan je zelfvertrouwen, houdt je jong, bevrijdt je van gewoontepatronen en maakt je uiteindelijk gelukkiger.
Tijdens de retraite doen we verschillende stijlen van yoga. We gebruiken bewegingen en posities van ons lichaam om bewuster te worden van de totaliteit van lichaam en geest. We bewegen dus niet alleen maar: we zijn ons tegelijk bewust van alles wat er in ons gebeurt. Geduldig trainen we om steeds kalm te blijven en onze aandacht bij onze adem te houden.
Yoga kan een echte workout zijn of alleen ontspanning, en kan door iedereen beoefend worden ongeacht leeftijd, achtergrond of fitheid. Letterlijk betekent yoga ‘eenheid’, wat al aangeeft dat het veel meer is dan alleen sport. Yoga helpt je om weer een eenheid te vormen, van lichaam en geest en jezelf met de wereld om je heen. De lijst voordelen van yoga is lang en je kan er nog veel meer over zeggen, maar de enige manier om te weten waar het om gaat is door het zelf te doen!

Hoe werkt meditatie?
Meditatie, ook mindfulness genoemd, is de ultieme oefening in bewust-zijn. Het is de manier om het leven zoals het is volledig te waarderen en beleven. De manier om jezelf, je geest en gewoontepatronen echt te leren kennen. Meditatie maakt je meer bewust, meer open, helder en kalm. Meer vrij, zelfverzekerd, realistisch en mededogend.
Ironisch genoeg is meditatie het simpelste dat er is, en vaak toch ook het meest lastige: wees stil, en kijk wat er gebeurt zonder er iets aan te doen. Onze gewoonte om altijd bezig te zijn, te controleren, op zoek naar iets beters, is zo sterk dat we in eerste instantie vaak snel onrustig worden. Stilzitten kan ons nerveus maken omdat we niet gewend zijn om te ervaren wat er nu in onszelf gebeurt.
We beseffen dat we bijna altijd het gevoel hebben van ‘iets moeten’, ‘niet goed genoeg’ zijn. We raken continu afgeleid door onze compulsieve gedachten en kunnen vaak nauwelijks genieten van het leven hier en nu. Hiermee gaan we recht tot de kern van het niet-ontwaakt bewustzijn: altijd voelt er iets nog ‘niet goed’, nog niet helemaal compleet. Dit komt door onze verslaving aan denken en de daaruitvolgende identificatie met onze gedachten. We zijn gaan geloven dat wijzelf en de wereld zo zouden kunnen en moeten zijn als in onze gedachten: een verlangen waar de altijd veranderende realiteit nooit aan zal voldoen.
Door meditatie verander je die diepste gewoonte. In plaats van steeds te reageren, steeds iets te moeten veranderen, leer je te observeren zonder weerstand te bieden aan het hier en nu. Langzaam wordt je stroom gedachten minder dominant en je begint te zien dat er meer is. Je leert vrede sluiten met hier en nu, het echte leven, en volledig open te zijn voor wat het brengt. Als actie of nadenken nodig is, ben je daar klaar voor, zonder het compulsieve, angstige en verwarde. De verbondenheid van alles en een diepe rust worden duidelijk voelbaar terwijl je een nieuwe relatie bouwt met je eigen bewustzijn.
In de retraite leer je verschillende meditatietechnieken die je later zelf kunt toepassen. Je leert dat echt iedereen kan mediteren. Een gewoonte die waardering brengt voor elk moment, talloze mogelijkheden opent en je leven zal veranderen.

Wordt het moeilijk?
Misschien een beetje, maar iedereen kan meedoen! We passen de yogaposes aan voor elke deelnemer, expert of complete beginner; je hoeft echt niet je tenen te kunnen aanraken of in lotuspositie op de grond te kunnen zitten. Voor de meditaties hebben we matjes, kussens, krukjes en stoelen beschikbaar om het rechtop zitten zo comfortabel mogelijk te maken.
Hoewel het voor iedereen anders zal zijn, komen er soms lastige dingen naar boven als we onze aandacht op onszelf richten. Maar dat willen we ook: tijdens de retraite leer je dat we hier op een andere manier mee om kunnen gaan, en we komen er altijd bewuster, helderder en wijzer uit. De oplossing is meestal simpeler dan het lijkt. Vaak blijkt dat we het onszelf veel moeilijker maakten dan nodig.
De bewuste stilte van de retraite kan bijvoorbeeld duidelijk maken dat we vast zitten in een constante stroom van onrustige gedachten. Het stemmetje in je hoofd dat altijd commentaar levert (meestal onnodig) en dat het zo lastig kan maken om stil te zitten en te genieten. Vechten tegen je gedachten werkt nooit, net zoals je niet jezelf kunt dwingen om te ontspannen. Vrede en ontspanning ontstaan echter spontaan zodra we de werkelijkheid accepteren. Door simpelweg het gevecht te staken en onszelf en het moment te laten zijn. Iedereen kan deze dingen leren. Maar alleen jij kan jezelf helpen en het doen. De leraren zorgen dat je weet wat je doet en dat de retraite zowel waardevol als aangenaam is!
Aarzel niet om ons te e-mailen (contact@humanawakening.org) of bellen als je nog vragen hebt!

Wat bedoelen jullie met verlichting?
‘Spirituele verlichting’ roept grootse associaties op, maar is toegankelijker dan je waarschijnlijk verwacht. Er is niks onmenselijks of zweverigs aan. Verlichting is juist jezelf onthechten van al je diep ingesleten aannames over de werkelijkheid en jezelf, zodat je kunt ontdekken en omarmen wat je eigenlijk altijd al was: het onbeschrijfelijke geheel waarin geen losstaand ‘ik’ is te vinden. Het grote mysterie dat we allemaal zijn.
Verlichting, of ontwaking, betekent een andere manier van kijken naar de wereld en jezelf. Een ervaring waarin je je niet langer gescheiden voelt van de wereld en de eenheid ziet van alle dingen. Een ervaring die kan ontstaan door jezelf en de wereld rechtstreeks te observeren, in plaats van er – zoals gebruikelijk – alleen maar over na te denken. Op het moment dat je het verschil ziet tussen het echte leven en het verhaal in je hoofd, is het alsof je ontwaakt: alsof je uit een lange droom wakker wordt, je ogen opent en de echte wereld ziet. Dit nieuwe perspectief ontstaat niet doordat je iets nieuws leert of een geheim ontdekt, maar omdat je even loslaat wat je dacht te weten en te geloven. Je voelt dat je leeft en een bent met alles.
Eigenlijk weten we al dat we onderdeel zijn van de natuur en niet echt gescheiden van het universum ‘buiten’ onszelf. We zijn nooit ‘op’ de wereld gezet, maar uit deze wereld gegroeid, als een appel van een boom. Net als alle andere dingen zijn we uit de wereld voortgekomen en uit dezelfde substantie gemaakt. Je kan het Natuur noemen, Universum, God, Leegte, Bewustzijn, Tao, Realiteit of simpelweg ‘Het’. Datgene waar we onderdeel van zijn. Datgene wat jij uiteindelijk ook bent. Jij bent het en het is jou. Je bent niet in de natuur, je bent de natuur. Je bent niet in het universum, je bent het universum. Je bent er nooit los van geweest. We weten dit al; we kunnen het overal om ons heen zien en de moderne wetenschap bevestigt het.

Toch voelt het maar zelden zo, doordat we verslaafd zijn geraakt aan nadenken en daar ‘de waarheid’ van hebben gemaakt. In onze altijd aanwezige gedachten lijkt het alsof ‘ik’ een afgesneden eenzame ziel is in een vreemde wereld vol goede en slechte dingen. Onze gedachten werken nu eenmaal op die manier: ze knippen de totale realiteit op in losse ‘dingen’. Elk concept dat je gebruikt, elk woord of gedachte, is het gevolg van het los maken van een deel van de werkelijkheid uit het geheel. ‘Iets’ tegenover ‘niets’, ‘dit’ tegenover ‘dat’.
Dit kan ontzettend praktisch zijn. Maar als we nooit stoppen met nadenken gaan we onze gedachtenwereld verwarren met de realiteit. We realiseren ons niet meer dat er een verschil is tussen de werkelijkheid en onze gedachten over de werkelijkheid. We verliezen de achterliggende eenheid uit het oog en letten alleen nog op de verschillend lijkende ‘dingen’. Alsof we werkelijk denken dat elke vinger van onze eigen hand een ander los ‘ding’ is, omdat ze er verschillend uitzien. We vergeten dat elke vinger uiteindelijk nog steeds je hand is. Die onderliggende eenheid van alles echt zien en voelen, in plaats van alleen in theorie te geloven, is de ontwaakte ervaring van verlichting. Het is ontdekken wat je echt bent. Het is voelen dat je leeft, intenser en gelukkiger dan ooit tevoren.

Uiteraard kan je na verlichting nog steeds prima nadenken wanneer nodig. Helderder zelfs. We kunnen onze gedachten gebruiken als instrument, maar worden er niet meer door beheerst. We kennen de beperkingen van denken en creëren er geen illusie van identiteit uit. De frustratie van geloven in onrealistische concepten verdwijnt. We zijn vrij van de illusie van het ego; het ‘ik-gevoel’ dat ons hele leven zo beheerste met verlangens en angsten. We weten dat ‘dit en dat’, ‘zelf en ander’, ‘leven en dood’ uiteindelijk alleen maar in onze gedachten gescheiden zijn. We stappen uit verwarring en ontwaken tot de vrede van de totaliteit.
Deze ‘realiteit voorbij ideeën’ is dus per definitie niet met woorden te beschrijven of met denken te bevatten. Het is datgene wat overblijft als je dat niet doet…! Het is het wonder van het leven dat zich altijd in en om ons manifesteert, het wonder dat letterlijk ons gewone verstand te boven gaat. Maar je kunt het wel meemaken: wat is er nog als je niet nadenkt? Wie ben je, hier en nu, als je niet het stemmetje in je hoofd gebruikt om jezelf te beschrijven?