Yoga Meditatie Midweek 5 dagen

Op zoek naar innerlijke rust? Doe mee aan onze diepgaande stilte retraites vol bewustzijn, yoga en meditatie. Laat je geest tot rust komen, kom uit de ego-illusie, en vind meer vrede en liefde in jezelf. Verdiep je beoefening of ontdek yoga, meditatie en de essentie van oosterse filosofie. Vijf dagen in de natuur die je leven kunnen veranderen. Je krijgt begeleiding van ervaren leraren. Iedereen kan meedoen!

stilte retraite olst uitzicht

Start maandag 12 uur, eindigt vrijdag 12 uur. Kosten: 460 euro (inclusief alles: btw, overnachtingen, onbeperkt eten en drinken, yoga, meditatie, individuele begeleiding)

Kies hier een datum

Stilte Retraite Olst Nederland

Je leert veel over yoga, meditatie en jezelf onder begeleiding van ervaren, liefdevolle leraren. Na de retraite kun je in je dagelijks leven zelf met mediteren en yoga verder gaan en bewuster en gelukkiger leven.

stilte retraite yoga meditatie lesruimte

De retraite is kleinschalig en voor iedereen toegankelijk, of je nu veel of geen ervaring hebt. De retraite biedt de kans om in de natuur tot rust te komen en op een andere manier naar je leven en jezelf te kijken.

Programma midweek stilte retraite:

Maandag (dag 1)
12 uur: ontvangst
12.30-13.30 introductie, meditatie
13.30-16: lunch, vrij, rust
16-17: yoga
17-18: meditatie
19: avondeten (vegetarisch/veganistisch)
Avond: vrij, rust

Dinsdag t/m donderdag (dag 2-4)
7-8: meditatie
8-9: yoga (hatha / vinyasa)
9-10.30: ontbijt, rust
10.30-12: theorie: de essentie van yoga, meditatie en ontwaken (audio Michiel)
12-15.30: lunch, vrij, individuele begeleiding
15.30-17: yoga (yin, pranayama)
17-18: meditatie
19: avondeten (vegetarisch / veganistisch)
Avond: vrij, individuele begeleiding, rust

Vrijdag (dag 5)
7-8: meditatie
8-8.45: yoga, einde stilte
9-10: ontbijt
10-10.30: eindschoonmaak
11-12: afsluitende bijeenkomst (optioneel), vertrek

Meditatie midweek Yoga midweek

Yoga en Meditatie

Iedereen kan yoga en meditatie beoefenen, ongeacht fitheid of leeftijd. Je leert je lichaam en geest kennen en voelt je fysiek en mentaal beter, gezonder en meer ontspannen.

De begeleiders zijn getraind in verschillende yogastijlen (zoals Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Iyengar en Yin yoga). We passen de yoga aan op wat je nodig hebt.

In de retraite leer je zelf mediteren met de meest fundamentele meditatietechnieken, waaronder mindfulness, Boeddhistische meditatie als zen en vipassana, loopmeditatie en ademhalings- en ontspanningsoefeningen uit de yoga traditie.

Geen ‘zweverige’ meditaties maar bewustwording waar je veel aan hebt in je dagelijks leven. Iedereen kan leren mediteren! Meer over yoga- en meditatie.

Stilte retraites Nederland Yoga Meditatie

Bewuster leven

In de midweek ervaar je hoe het is om in stilte met je aandacht meer in het hier en nu te zijn. Omdat je minder afdwaalt in je gedachten, heb je meer aandacht voor wat je ervaart en kun je meer genieten van de schoonheid in het leven.

Je bent bewuster van gewoontepatronen en merkt beter op hoe je lichaam en geest op dingen reageren. Vaak is dat niet op de manier die je het meest gelukkig maakt, maar onbewust vanuit diep ingesleten gewoonten, angsten en ideeën.

Maar meer bewustzijn van het hier en nu brengt enorme vrijheid. Waar je eerst geen keuze leek te hebben, blijkt dat je ook anders kan reageren op wat het leven je hier en nu ook brengt. Vrijer van je gewoontepatronen, wijzer en liefdevoller.

Verslaafd aan nadenken

De meeste mensen leven vooral in hun hoofd en zijn maar weinig aanwezig in de echte werkelijkheid hier en nu. Het overgrote deel van hun aandacht gaat naar hun gedachten, de stem in hun hoofd die onophoudelijk commentaar geeft, oordeelt en analyseert. Ze kunnen niet meer ophouden met in zichzelf praten. Ze zijn verslaafd aan nadenken.

Zelfs als het tijd is om te rusten, blijven we misschien piekeren over verleden of toekomst. We creëren een hoop onnodige spanning, angst, zorgen, stress, frustratie en pijn voor onszelf en anderen. Vaak gebeurt dit onbewust, en beseffen we niet eens dat we vastzitten in de verhalen van onze geest.

We kunnen zó opgaan in dit compulsief denken, dat we onze gedachten verwarren voor de werkelijkheid. Ons perspectief op de het leven raakt vertroebelt door onnodige meningen, oordelen en dualistische illusies over een ‘ik’ die los staat van ‘de wereld’.

We weten niet dat we ook kunnen leren ons denkende brein zinvol te gebruiken zonder erdoor beheerst te worden. We kunnen een vredige geest ontwikkelen die helder kan nadenken wanneer nodig, maar die ook in staat is om open en liefdevol het leven waar te nemen en te omarmen.

Yoga binnen

Je geest als vriend

Met yoga en meditatie maken we onze geest onze beste vriend in plaats van een vijand. Meditatie en yoga zijn het medicijn tegen verslaafd zijn aan nadenken.

Door je geest te observeren zal hij kalmeren. Als je blijft oefenen, leer je om je aandacht niet steeds weer in onnodige gedachten en oordelen te verliezen.

Je leeft bewuster, kalmer, wijzer en liefdevoller. Je ziet hoe vrede en rust alleen ontstaan als je volledig open bent voor het moment, in plaats van ermee te vechten of ervan te vluchten. We kunnen helder nadenken wanneer nodig, maar ook stoppen met denken en ons verwonderen over de schoonheid om ons heen.

Wanneer je geest kalmeert ontdek je een altijd toegankelijke innerlijke vrede. Voorbij je gedachten, voorbij oordelen en de ik-illusie van het ego. Een directe open ervaring van bewustzijn die meestal verborgen bleef.

Voorbij het ego

Als we minder in onze gedachten zijn, zijn we meer aanwezig in het werkelijke leven. Door ons open te stellen voor het hier en nu, ervaren we een innerlijke vrede die niet afhangt van omstandigheden in ons leven.

Voorbij de denkende onderscheidende geest ervaren we onze diepste essentie, de eenheid van alle dingen. Het beperkende ik-idee van ego verdwijnt en we kunnen het wonder waarderen dat zich altijd en overal in en om ons manifesteert. We vinden meer mildheid, mededogen en zingeving in alles wat we doen. We leven vrij van op ego-illusies gebaseerde angsten en zorgen. Vrij van het gevoel afgesneden te zijn van de natuur om ons heen.

Wat we leren is niet gelimiteerd tot een specifieke traditie. De werkelijkheid, onze eigen natuur, kan niet worden geleerd maar moeten we zelf ervaren, hier en nu. We richten ons op wat waar is voor elk mens, de directe, pure ervaring van de werkelijkheid, en hoe dit ook praktisch toepasbaar is in ons moderne dagelijks leven. We halen veel inspiratie uit oude tradities als Boeddhisme, Zen, Taoïsme en Yoga, maar net zo veel uit de moderne wetenschap.

Meditatie midweek retraite

Deskundige begeleiding

Als deelnemer krijg je ruimschoots begeleiding van verschillende ervaren meditatie- en yogaleraren. Naast de lessen in yoga en meditatie is er een dagelijkse theorieles over yoga, meditatie en ‘spiritueel ontwaken’. Daar hoor je over de essentie van yoga, meditatie en oosterse filosofie en hoe je zelf in je dagelijks leven meer vrede en mededogen kunt ontwikkelen.

Het is mogelijk om individueel met de begeleiders vragen en thema’s bespreken. We kunnen je adviseren over yoga of meditatie, en over manieren om hiermee je dagelijks leven bewuster en prettiger te maken. Misschien heb je bijvoorbeeld last van fysieke klachten, stress, compulsieve piekergedachten, angsten, schuldgevoelens, of wil je weer meer genieten van de ‘kleine’ dingen in het leven.

Een retraite kan je leven veranderen. Neem wat je in de retraite leert mee naar huis en breng meer vrede en liefde de wereld in!

Stilte retraites over ons

Stilte van niet praten

De retraite vindt grotendeels in stilte plaats. Deelnemers spreken niet met elkaar, behalve bij aanvang van de retraite en eventueel kort voor vertrek. De begeleiders zijn wel altijd beschikbaar om mee te praten en advies te vragen als je wilt.

De stilte voorkomt afleiding. Het helpt om bewuster van jezelf te blijven en je gewoontepatronen op te merken. Ook kan niet praten helpen om een innerlijke stilte van je geest te ervaren. In stilte leer je jezelf en elkaar op een bijzondere manier kennen, zonder het gebruikelijke vele praten.

Retraitelocatie binnen

Samen gezond koken in de natuur

Je verblijft in een comfortabel ruim retraitecentrum in de groene Sallandse natuur van Overijssel, nabij Olst en Deventer. Er is een mooie lesruimte op het eigen terrein. Bij goed weer doen we de lessen buiten in de prachtige tuin. Elke dag is er de mogelijkheid om zelf de prachtige gevarieerde omgeving te verkennen.

Deelnemers delen een slaapkamer en badkamer met een andere deelnemer. Er zijn ook enkele eenpersoonskamers beschikbaar met gedeelde badkamer (toeslag van 85 euro). Deelnemers helpen met de afwas, koken en schoonmaken. Op deze manier kunnen we de kosten laag houden waardoor de retraites voor meer mensen toegankelijk zijn.

Alle maaltijden zijn niet alleen lekker maar ook gezond, vegetarisch, vegan-friendly en waar mogelijk biologisch. Buiten de drie maaltijden om kan iedereen zichzelf gedurende de dag volop helpen aan eten, drinken en gezonde snacks.

Stilte Retraites in Olst
Retraite Slaapkamer

Kosten Midweek Retraite

Kosten Midweek retraite: 460 euro, inclusief alles (btw, 23 lesuren, individuele begeleiding, overnachtingen, onbeperkt eten en drinken). (Vraag om korting als de kosten een belemmering zijn.)

Overzicht Midweek Retraites 2024

Uitzicht Yoga Meditatie
Meer informatie:

Meer over de retraite locatie
5 inhoudelijke vragen over de retraites
5 praktische vragen over de retraites
Over de begeleiders
Reacties van deelnemers
Yoga meditatie weekend retraite

Michiel Drost Carolien Sijberden
Nog vragen?

Neem gerust contact op