Yoga en meditatie midweek (5 dagen)

Op zoek naar innerlijke rust? Ontdek de altijd aanwezige vrede voorbij je gedachten tijdens deze intensieve stilteretraite vol yoga en meditatie. Vijf dagen die je leven kunnen veranderen. Leer jezelf echt kennen en maak kennis met een nieuw perspectief. Een midweek retraite om zelf te ervaren wat yoga, meditatie en spirituele verlichting betekenen. Je krijgt veel begeleiding, dus iedereen kan meedoen. Start maandag 12 uur, eindigt vrijdag 12 uur. Kosten: 355 euro (incl. btw, yoga- en meditatielessen, persoonlijk advies tijdens en na de retraite, 4 overnachtingen en alle maaltijden).

Je leert genoeg over yoga en meditatie om in het dagelijks leven te bijven oefenen en gezonder en gelukkiger te leven. De retraite is kleinschalig en voor iedereen toegankelijk, of je nu veel of geen ervaring hebt. Een retraite biedt de kans om op een andere manier naar je leven te kijken, te ontspannen, en in de natuur innerlijke vrede te ontdekken.

Programma midweekretraite:

Maandag (dag 1)
12-12.30: persoonlijke ontvangst, koffie/thee/sapje
12.30-13.00: uitleg en introductie met de groep, start inachtnemen stilte
13-16: gezonde lunch en rust, vrij
16-17: eerste yogales en ontspanning
17-18 eerste begeleide groepsmeditatie
18-19.30 uur: privégesprekken met leraren (indien gewenst)

19 uur: gezonde vegetarische/veganistische avondmaaltijd

Avond: vrij, ontspanning

Dinsdag t/m donderdag (dag 2-4)
7-8 uur: meditatie en pranayama ademhalingstechnieken
8-9 uur: yoga
9-10.30: rust en ontbijt
10.30-12.00: theorielies & vragen; de betekenis van yoga,
meditatie en verlichting
en de kunst van geluk
12.00-15.30: lunch en rust, vrij
15.30-16 uur: yoga workshop, details van belangrijkste houdingen 
16-17 uur: yoga en ontspanningsoefeningen
17-18 uur: meditatie
18-19.30 uur: privégesprekken met leraren (indien gewenst)
19 uur: gezonde vegetarische/veganistische avondmaaltijd

Avond: vrij, ontspanning of zelfstudie

Vrijdag (dag 5)
7-8 uur: meditatie

8-9 uur: yoga

9-10.30: ontbijt, voorbereiden vertrek 

10.30-12.00: afsluitend groepsgesprek met leraren, einde inachtnemen stilte, afscheid.

Yoga en Meditatie

Iedereen kan yoga en meditatie beoefenen, ongeacht fitheid of leeftijd, en we hebben er allemaal veel aan. Je leert je lichaam en geest kennen en voelt je simpelweg beter, gezonder en minder gespannen. Voor zover het weer het toelaat, zijn de lessen buiten in de natuur.

We gebruiken een grote variatie aan yogastijlen. We bekijken wat je nodig hebt en passen de yoga daarop aan. De leraren zijn getraind in Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Sivananda, Iyengar en Yin yoga, in traditionele yoga filosofie en moderne yoga anatomie.

Je leert zelf mediteren met de meest fundamentele meditatie technieken, waaronder mindfulness, Boeddhistische meditaties als zen en vipassana, staande en lopende meditaties en ademhalings- en ontspanningsoefeningen uit de yoga traditie. Geen 'zweverige' meditaties maar bewustwording waar je veel aan hebt in je echte dagelijks leven. Iedereen kan leren mediteren: het is niet altijd makkelijk, maar ook zeker niet ingewikkeld! Klik hier voor meer informatie over yoga- en meditatie.

Meer bewustzijn

Gedurende de week ervaar je hoe het is om in stilte volledig in het hier en nu aanwezig te zijn. Je eigen gewoonten en patronen komen dan helder naar voren. Je onderzoekt hoe je normaal gesproken omgaat met het leven, hoe je lichaam en geest op dingen reageren. Vaak is dat onbewust vanuit diep ingesleten gewoonten, angsten en ideeën, en niet op de manier die je het meest gelukkig maakt. Maar je nieuwe bewustzijn brengt enorme vrijheid. Waar je eerst geen keus leek te hebben, blijkt nu dat je ook anders kan reageren. Vrijer van je oude gewoontepatronen, open om wijzer om te gaan met wat het leven je ook brengt.

Nieuw Perspectief

Doorgaans gaat het overgrote deel van onze aandacht naar ons compulsief nadenken. De eeuwige stem in je hoofd die op alles commentaar geeft. We gaan zó op in ons denken, dat we onze gedachten voor 'de waarheid' gaan aannemen. Onrealistische ideeën over 'ik', 'mijn leven' en 'geluk' beheersen ons perspectief op het leven. We creëren een hoop onnodige onrust en ellende voor onszelf en anderen. Dit is zo normaal geworden, dat we niet beseffen dat we ook anders met onze gedachten kunnen omgaan en op een andere manier naar de wereld kunnen kijken.

Realistischer en gelukkiger

Door onszelf in yoga en meditatie te observeren kalmeert onze hyperactieve geest. Je leert om je aandacht niet steeds weer in gedachten te verliezen en ontdekt een altijd aanwezige innerlijke vrede, een dimensie van onze ervaring die meestal verborgen bleef. Met yoga en meditatie maken we onze geest een vriend in plaats van een vijand. Je leeft bewuster, kalmer en uiteindelijk gelukkiger. Je ziet hoe geluk alleen ontstaat als je volledig open bent voor het leven, in plaats van ermee te vechten of ervan te vluchten. We kunnen helder en realistischer nadenken wanneer nodig, maar ook stoppen met denken en genieten van de schoonheid om ons heen.

Voorbij het ego

Als we minder in onze gedachten zijn, zijn we meer aanwezig in het leven. De midweek retraite geeft de kans om dit echt te ervaren. Door ons open te stellen voor het altijd veranderende hier en nu, voelen we onze diepste essentie en de eenheid van alle dingen. Het beperkende ik-idee van ego verdwijnt en we kunnen het wonder waarderen dat zich altijd en overal in en om ons manifesteert. We ontdekken nieuwe zingeving in alles wat we doen. We leven vrij van op illusies gebaseerde angsten en zorgen. Vrij van het gevoel afgesneden te zijn van de natuur om ons heen.

Hulp op je pad, ook na de retraite

Deelnemers hebben elke dag uitvoerig de kans om inzichten en vragen te bespreken. In dagelijkse 1,5 uur durende groepssessies gaan we in op de betekenis van yoga, meditatie en 'spirituele verlichting' en wat ons echt gelukkig maakt in ons dagelijks leven. We helpen je om jezelf te helpen en vanuit je eigen ervaring tot zinvolle inzichten te komen.

Een retraite kan je leven veranderen. We nemen met iedereen persoonlijk door wat je zou willen leren in de midweek en hoe je dit kunt toepassen in je dagelijks leven. Kleine of grote concrete veranderingen die je welzijn en bewustzijn vergroten, met hulp van voor jou op maat gemaakte yoga en meditatie oefeningen. Misschien heb je fysieke klachten waar je iets aan kunt doen. Misschien wil je beter leren omgaan met stress op je werk, compulsieve piekergedachten, of meer genieten van de 'kleine' dingen.

Om je doelstellingen ook echt te realizeren, helpen we je om een uitvoerbaar plan van aanpak op te stellen voor als je weer thuis bent. Als je wilt, nemen we twee weken na de retraite contact met je op om je zonodig opnieuw te assisteren. Neem wat je in de retraite leert mee naar huis en de wereld in!

Wat we leren is niet gelimiteerd tot een specifieke traditie. We richten ons op wat waar is voor elk mens. Wat we zelf kunnen beredeneren en wat werkt in ons praktische moderne leven. We halen evenveel inspiratie uit tradities als (zen) boeddhisme, taoisme en yoga, als uit de moderne wetenschappelijke inzichten en kunst. En bovenal uit de natuur en onze eigen ervaring.

Stilte van niet praten

De retraite vindt grotendeels in stilte plaats. Deelnemers praten gedurende de dag niet met elkaar. Dit voorkomt afleiding, helpt om uit je gewoontepatronen te komen en om een innerlijke stilte te ervaren. In stilte leren we elkaar ook op een bijzondere manier kennen, zonder het gebruikelijke vele spreken. De begeleiders zijn wel altijd beschikbaar om mee te praten en desgewenst kun je ervaringen delen in de groepssessies. 

Samen gezond koken op groen Overijssels landgoed

De sfeer en het verblijf zijn intiem en eenvoudig. We leven in een comfortabele boerderij op een groen landgoed in Overijssel. We doen de lessen waar mogelijk buiten en er is elke dag tijd om zelf de omgeving te verkennen. Deelnemers delen slaapkamers (2-, 3- of 4-persoons), elk met eigen badkamer, doen hun eigen afwas en helpen een keer met koken. Onze retraites zijn dus geen 'luxeretraites' maar leggen de nadruk op de innerlijke ervaring: de enige plek waar geluk te vinden is. Op deze manier kunnen we ook de kosten laag houden, waardoor de retraites voor meer mensen toegankelijk zijn.

Alle maaltijden zijn niet alleen lekker maar ook gezond, vegetarisch en vegan-friendly. Buiten de drie maaltijden om kan iedereen zichzelf gedurende de dag helpen aan drankjes of gezonde snacks.

Kom terug voor een extra uitdagende midweek

Voor wie al vaker bij ons is geweest of op zoek is naar een extra intensief programma, bieden we in 2018 ook enkele Extra intensieve en uitdagende midweken aan (zie voor data in het overzicht van alle retraites of klik hier voor meer informatie).

Data Midweek Retraites

Reserveer nu, slechts 12 plekken per retraite! (Klik hier)

Lees meer over onze locatie

Kosten: 355 euro, inclusief alles (btw, 24 lesuren, een-op-een begeleiding, vier overnachtingen, 12 gezonde maaltijden en alle drankjes en tussendoortjes. (Vraag om korting als je student bent of het niet kan betalen.)

Nog vragen? Meer informatie:

5 inhoudelijke vragen over de retraites
5 praktische vragen over de retraites
Over de leraren
Reacties van deelnemers
Yoga meditatie weekend retraite 'Leven in het Nu'